Talibanski portparol Zabihula Mudžahid pojavio se prvi put pred kamerama i održao prvu konferenciju za medije nakon ulaska talibana u Kabul. Ističe da Avganistan više neće biti bojno polje, da nikome neće naneti zlo, kao i da žene neće biti diskriminisane.

Mudžahid je kazao da su “nakon 20 godina borbe emancipovali zemlju i proterali strance”.

Povezane vesti

“Ovo je ponosan trenutak za celu naciju”, rekao je on.

“Želimo da se pobrinemo da Avganistan više ne bude ratište. Oprostili smo svima onima koji su se borili protiv nas. Animozitetima je došao kraj. Ne želimo nikakve spoljne ili unutrašnje neprijatelje”, kazao je Mudžahid.

“Hteo bih da uverim međunarodnu zajednicu da nikome nećemo da naudimo, ne želimo da imamo problema sa međunarodnom zajednicom. Imamo pravo da delujemo u skladu sa svojim verskim načelima. Druge zemlje imaju različite pristupe, pravila i propise… Avganistanci imaju pravo da imaju svoja pravila i propise u skladu sa našim vrednostima. Mi smo predani pravima žena prema šerijatskom sistemu. One će raditi rame uz rame sa nama. Želeli bismo da uverimo međunarodnu zajednicu da neće biti diskriminacije”, rekao je portparol talibana.

Takođe je rekao da je i sloboda medija bitna. “Mediji moraju biti nepristrasni. Moraju obratiti pažnju na naše nedostatke kako bismo mi bili bolji”, rekao je Mudžahid.

“Ali ništa ne sme biti protiv pravima Islama. Mediji ne bi trebalo da rade protiv nas, trebaju da rade za zajedništvo zemlje”, dodao je on.

“Osvojili smo celu zemlju u par dana, ali nismo zbog toga arogantni. Trenutna situacija je i dalje vojna, ali kad formiramo vladu, sve će biti puno jasnije”, rekao je Mudžahid.

„Ovo je muslimanska zemlja, kao što je bila i pre 20 godina, ali mi smo se promenili u tom periodu. Zakoni koji će važiti u zemlji biće odgovornost buduće vlade”, dodao je.

Na pitanje o izvođačima i prevodiocima koji su radili sa stranim silama, odgovorio je: “Nikome se nećemo svetiti”.

“Mladi koji su ovde odrasli, ne želimo da odu. Oni su naše bogatstvo. Niko im neće pokucati na vrata i pitati ih za koga su radili. Biće na sigurnom. Niko neće biti ispitivan niti proganjan. Oprostili smo svima u korist stabilnosti i mira u Avganistanu”, rekao je Mudžahid.