BEOGRAD – Ove godine će Ginekološko akušerska klinika “Narodni front” u Beogradu imati više od 500 pokušaja vantelesne oplodnje, što je značajno povećanje u odnosu na prethodne godine, izjavila je šef Kabineta za embriologiju te bolnice dr Ana Jeremić.

“Do sad smo obradili preko 360 parova, planirano je da ove godine obradimo 500 pacijenata, plus one koje finansira Grad, što je dvostuko više u odnosu na sve prethodne godine. To je ogroman pomak, i naša klinika planira da se sa trendom povećanja nastavi i sledeće godine”, rekla je Jeremić gostujući na TV K1.

Ona je istakla da je ove godine uspešnost vantelesne oplodnje u “Narodnom frontu” preko 50 procenata.

Dodala je da, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svaki šesti par u svetu ima problem sa sterilitetom.

“Naše mišljenje je da će taj broj da raste. Na žalost, sve više mladih parova nam se javlja i mladih žena i zato apelujem da se svi mladi koji žele da postanu roditelji jave što pre, jer nam protok vremena ne ide na ruku”, rekla je Jeremić.

Poručila je parovima, naročito mladim da ne odustaju od pokušaja vantelesne oplodnje kao načina da postanu roditelji, pogotovo što država snosi sve troškove.

“Za prvo dete imaju pravo na neograničen broj pokušaja. Mislim da smo, pored Izraela jedna od retkih zemalja u svetu gde je to moguće. Država finansira zamrzavanje šest embriona, a žena može do 43. rođendana da prođe komisiju, što zanči da do 44. rođendana može da prođe proces vantelesne oplodnje.

Za drugo dete država finansira tri pokušaja i jedan pokušaj kriptoprezervacije”, objasnila je Jeremić.

Ona je ocenila da u našoj zemlji postoji veliki broj veoma iskusnih i stručnih embriologa, a da dolaze mladi stručnjaci, i da zbog toga nikada nije ni razmišljala da napusti Srbiju, iako je imala ponude.

indeksonline.rs/Tanjug