Novi sojevi koronavirusa, koji prouzrokuje kovid-19, mogli bi sve više da se šire putem vazduha, ukazuje nova studija.

Naučnici su otkrili da su pacijenti zaraženi alfa sojem virusa, dominantnim sojem koji je cirkulisao tokom sprovođenja studije, izbacili 43 do 100 puta više virusa u vazduh od ljudi zaraženih izvornom verzijom koronavirusa.

Nešto od toga bilo je posledica činjenice da su pacijenti zaraženi alfa sojem imali povećanu količinu virusa u brisevima nosa i pljuvački.

Ali, količina izdahnutog virusa bila je 18 puta veća nego što se moglo objasniti većim virusnim opterećenjem, prema radu objavljenom u časopisu „Clinical Infectious Diseases“.

Naučnici su takođe otkrili da i maske koje ne prijanjaju na lice, koje nose pacijenti sa blagim kovidom-19, mogu da smanje količinu virusnih čestica u vazduhu za oko 50 odsto.

„Znamo da je delta soj koji sada cirkuliše još zarazniji od alfa soja“, rekao je koautor rada Don Milton sa Škole javnog zdravlja Univerziteta Merilend i dodao:.

„Naše istraživanje pokazuje da se sojevi lakše šire vazduhom, pa, osim vakcinisanja, trebalo bi da obezbedimo bolju ventilaciju, kao i da nosimo maske koje dobro prijanjaju na lice kako bismo sprečili širenje virusa“.