BEOGRAD – U susret Evropskom danu borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobra, pokrenuta je digitalna platformu za srednjoškolce – „Kako da se zaštitiš od trgovine ljudima”, kako bi mladi pepoznali rizik i zaštitili se.

U Srbiji i ostalim zemljama Zapadnog Balkana, deca i mladi čine većinu među identifikovanim žrtvama trgovine ljudima, saopštile su organizacije Atina i Centar za prava deteta.

“Cilj nastanka platforme jeste da se mladi, koji i jesu u povećanom riziku da postanu žrtve trgovine ljudima, direktno informišu o tome kako da pepoznaju te rizike i kako da se zaštite”, stoji u saopštenju.

Kako se navodi, do septembra u Srbiji su ukupno identifikovane 32 žrtve, prema zvaničnim podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima u okviru nadležnog ministarstva.

“Maloletnih žrtava je bilo devet i u pitanju su sve devojčice. Njih četiri bile su žrtve seksualne eksploatacije, dve radne eksploatacije, dve su bile prinuđene na brak i jedna je bila prinuđena na vršenje krivičnih dela”, navodi se u saopštenju.

Zbog toga, objasnile su organizacije koje sprovode ovaj projekat, osmisljena je Platforma koja sadrži odgovore na najvažnija pitanja o trgovini ljudima, uputstva o tome kako se zaštititi i prevazići predrasude koje prate ovaj problem.

Platforma je, prema njihovim rečima, rezultat višemesečnog zajedničkog rada na projektu „Kampanja za podizanje svesti o trgovini decom u Republici Srbiji”, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije i Saveta Evrope, a kroz zajednički program „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022″.

indeksonline.rs/Tanjug

Prethodni tekstMahmutović: Ovo su novi specijalizanti, ponos našeg zdravstva i grada
Sledeći tekstU Novom Pazaru preminula još dva kovid pacijenta, 47 novozaraženo