BEOGRAD – U više gradova u Srbiji građani su, na poziv organizacije “Kreni Promeni” i više ekoloških udruženja, blokirali puteve u znak protesta protiv Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, javljaju izveštači Tanjuga.

U Novom Sadu, demonstranti su tačno u 14 časova blokirali most Duga.

Žandarmerija je pokušala da probije blokadu na mostu, koji spaja Novi Sad sa Petrovaradinom preko Dunava, ali nije uspela.

Među onima koji su blokirali most nema formalnih vođa niti lidera, a mogu se čuti povici poput “Izdaja, izdaja” i “Ne damo Srbiju”.

Demonstranti su blokirali magistralu i pri ulasku na autoput, u Preljini, kod Čačka.

Oni su nosili transparente s natpisima “Znamo da ne damo”, “Ovo je moja zemlja”, “Rio Tinto nema pravo da uništava budućnost srpske dece”.

Predstavnici ekološkog udruženja “Suvoborska greda” najavili su svakodnevnu blokadu puteva dok se ne povuku doneti zakoni o referendumu i eksproprijaciji.

Oni su poručili da će dati vremena predsedniku Srbije ALeksandru Vučiću da ne potpiše zakon a”, kako tvrde, da će, ako ga potpiše, “svakodnevno svojim telima braniti zemlju.

I u Kragujevcu su demonstranti blokirali deo ulice Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, na raskrsnici kod Saborne crkve.

Građani koji su se organizovali uglavnom preko društvenih mreža mirno protestuju.

Vozačima je onemogućen prolaz jer se oni nalaze na samoj raskrsnici. Oni su kasnije promenili lokaciju i nakon blokade centra grada krenuli na tranzitni put za Kraljevo.

Prisutni su Pripadnici Policijske uprave Kragujevac i za sada sve protiče bez incidenta.

Kako je ranije najavljeno na više društvenih mreža, deo ekoloških udruženja pozvao je građane da na jedan sat blokiraju više saobraćajnica širom Srbije, zbog navedena dva zakona.

indeksonline.rs/Tanjug