PODGORICA/BEOGRAD – Profesor medjunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bostonu i nekadašnji crnogorski diplomata Vesko Garčević ocenio je da način na koji je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić dočekan u Beogradu potvrdjuje nadmeni stav Beograda i da Crna Gora sa Srbijom treba da razgovara samo kao ravnopravan partner.

Način na koji je dočekan premijer Krivokapić u Beogradu ovori mnogo, ali bih izdvojio dve2 stvari: potvrdjuje nadmeni, hegemonistički stav Srbije u regionu i potvrdjuje da Crna Gora sa Srbijom treba da razgovara samo kao ravnopravan partner čiju nezavisnu politiku Beograd mora da prihvati, naveo je Garčević na Tviteru.

Krivokapić je juče doputovao u prvu zvaničnu posetu Srbiji a na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu dočekao ga je potpredsednik srpske vlade i ministar ;poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, u farmerkama i bez kravate.

Crnogorska opozicija ocenila je to kao poniženje, ne za Krivokapića lično, nego za državu koju predstavlja, prenela je televizija Crne Gore (RTCG).

“Kad te dočekaju onako kako si i zaslužio. U farmericama i na nivou. Ovim činom su pokazali kako doživljavaju Crnu Goru i njenog premijera”, napisao je na Tviteru poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Bošković.

“Premijer države članice NATO i prve sledeće članice EU dočekan u farmerkama. Da se ne prisećamo izjave zvaničnika susedne države da ‘mlakonja ne može da drži vlast’. Dostojanstvo pojedinca je njegova stvar. Dostojanstvo premijera je stvar, u ovom slučaju problem, države”, naveo je poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Boris Mugoša na Tviteru.Prema njegovim rečima, predsednika vlade “kakav god da je, prilikom zvanične posete drugoj državi dočekuje ministar poljoprivrede u farmerkama”.

“Ne znam koji je protokol u pitanju, ali je ovo klasično poniženje, ne za njega lično, nego za državu koju predstavlja”, napisao je Mugoša.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković kazala je da doček premijera Zdravka Krivokapića u Beogradu predstavlja “zastidje i poniženje za Crnu Goru”.

“Čemu se smeješ Krivokapiću?! Ništa nije smešno, ovo je zastidje i poniženje za Državu. Ima li iko da pozove Krivokapića da otkaže sve posete i vrati se nazad da ne bruka više i sebe i Crnu Goru?! Kakav skandal”, objavila je Vuksanović Stanković na Tviteru.

Liberalna partija Crne Gore (LPCG) saopštila je da je zvanična Srbija poslala jasnu poruku kako doživljava crnogorsku Vladu dočekom premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića.

“Ponižavajući odnos prema vrhu države Crne Gore samo je nastavak takvog odnosa na koji ova vlast pristaje ponižavajući ne samo sebe već i državu i sve gradjane. Dok je glumca Džonija Depa dočekao predsednik Srbije Vučić lično, premijera Krivokapića dočekuje ministar poljoprivrede Srbije i to u kafanskom stilu u farmericama i jakni što je skandalozno za diplomatski protokol najvišeg nivoa”, navodi se u saopštenju, prenela je RTCG.

indeksonline.rs/Beta