BEOGRAD – Jesenji raspust zvanično počinje od 8. novembra, što znači da đaci u školu idu do petka – ako prođe predlog Tima za škole, saznaje Nova.rs.

Zvanično, ovaj predlog trebalo bi da bude razmatran na sednici Kriznog štaba.

Po tom predlogu, raspust će trajati ukupno 9 kalendarskih dana. Krizni štab će se sastati ove nedelje, ali nije poznato kada – niko iz Štaba još zvanično nije obavešten o datumu i terminu.

Podsećamo, ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je minule nedelje da će jesenji raspust u školama biti produžen, čime će se prekinuti lanac prenosa koronavirusa u tim obrazovnim ustanovama.

“Deca treba da imaju raspust tri dana, plus vikend, ali spojićemo tu nedelju najverovatnije i to će biti ukupno devet dana“, rekao je Lončar odgovarajući na pitanja novinara u Pančevu. Naveo je da se to radilo i ranije da se prekine i lanac sezonskog gripa i da je to tada davalo rezultate, te izrazio nadu da će tako biti i sada. Ministar prosvete bio je nešto uzdržaniji, pa je rekao da će odluku o tome doneti Krizni štab (koji bi trebalo da se sastane uskoro).

Članovi Kriznog štaba smatraju da bi duži jesenji raspust mogao da pomogne suzbijanju virusa.

„Duži raspust može da ima efekta ako bi se roditelji i đaci ponašali u skladu sa merama“, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović.

Njegova koleginica iz Kriznog štaba Tanja Jovanović, takođe smatra da bi duže odsustvo dece iz škole moglo da ima efekta

„Zbog korone, ali i zbog drugih virusa bilo bi važno da se preduzmu protivepidemijske mere, uključujući i produžetak jesenjeg raspusta. To bi moglo da pomogne“, smatra Jovanović.

Ona podseća da ulazimo u period kada virusi caruju, a uskoro se očekuje i virus gripa, koji je već izolovan u okruženju.

nova.rs