ANKARA – Najmanje 22 osobe su umrle u Istanbulu, a 16 je hospitalizovano i u teškom su stanju, jer su pili ilegalni alkohol, saopštila je danas kancelarija lokalnog guvernera, dok su vlasti intenzivirale mere protiv falsifikovanih pića širom Turske uoči proslave Nove godine.

Polovina umrlih, njih 11 i petoro hospitalizovanih su strani državljani, navedeno je u saopštenju guvernera Istanbula, bez iznošenja detalja iz kojih su zemalja.

Policija je uhapsila četiri osobe pod sumnjom da su povezanii za oproizvodnjom i prodajom alkohola.

U poslednja četiri dana 26 osoba je umrlo od trovanja metil alkoholom u devet turskih provincija, uključujući Istanbul, prenela je juče turska državna agencija Anadolija.

Vlasti su sprovele racije na oko 300 lokacija širom Turske i zaplenile hiljade litara ilegalnog alkohola u cilju suzbijanja proizvodnje ilegalnih alkoholnih pića. Privedeno je najmanje 85 osumnjičenih.

Smrtni slučajevi od ilegalnog alkohola nisu neuobičajeni u Turskoj gde ljudi, suočeni sa sve većim cenama alkoholnih pića, okreću se jeftinijim koja su najčešće proizvedena u kućnoj radinosti.

Rastuća inflacija i vladini porezi i regulacija potrošnje alkohola podigli su cene alkohola na vrhunske vrednosti svih vremena.

indeksonline.rs/Tanjug