BEOGRAD – Više od petine gradjana ne zna na koji način bi se zaštitili od zlostavljanja na internetu, a ove godine je 37 odsto ispitanika doživelo neprijatnost u onlajn prostoru, saopšteno je danas.

Više od 44 odsto mladjih od 25 godina imalo je neprijatnosti u komunikaciji putem interneta, nalazi su CeSID-ovog istraživanja digitalne pismenosti za program Nova pismenost, koji partnerski vode Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID) i organizacija Propulsion.

U saopštenju se dodaje da svaki slučaj ugrožavanja bednosti dece i mladih na internetu i društvenim mrežama treba obavezno prijaviti Nacionalnom kontakt-centru za bezbednost dece na internetu, na broj 19833 ili putem platforme pametnoibezbedno.gov.rs čim se dogodi.

Ukoliko poruke sadrže pretnje nasiljem, uhodjenje, napastovanje, dečju pornografiju i slično potrebno je, pored Centra, neodložno obavestiti i policiju.

Nacionalni kontakt-centar za bezbednost dece na internetu i program Nova pismenost ističu da je najvažnije i otvoreno razgovarati o zlostavljanju na internetu, posebno roditelji sa decom, kao i deca sa vršnjacima.

“Važno je i na vreme potražiti pomoć stručnjaka i institucija”, zajednička je poruka.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kazala je da internet i društvene mreže za svakoga u Srbiji moraju biti pre svega bezbedan prostor.

“Digitalna pismenost, stalno učenje i prevencija ključne su veštine za nas i našu decu. Kroz nacionalnu Strategiju razvoja digitalnih veština, platformu ‘Pametno i bezbedno’, Vladin projekat ‘Digitalna ekspedicija’ i druge aktivnosti, Ministarstvo radi na jačanju digitalne pismenosti dece i odraslih, što je uslov za digitalnu bezbednost, ali i za prosperitet našeg društva”, navela je Matić.

Emina Beković iz Nacionalnog kontakt-centra rekla je da tehnologije sa sobom nose i mnoge rizike i zloupotrebe, pa je digitalna pismenost neophodna veština za snalaženje u 21. veku.

Direktor programa Nova pismenost Darko Soković kazao je da institucije, gradjani, nevladin sektor, novinari, ali i svi koji su onlajn, moraju svakodnevno zajednički da unapredjuju digitalnu pismenost.

“Bez obzira na to jesmo li stalni ili povremeni korisnici interneta, medijske kuće, influenseri, kreatori sadržaja, deca, roditelji, biznis ili državna uprava, svi smo mediji. Uz tu ulogu dolazi obaveza odgovornog delovanja u onlajn svetu, pa pre nego što postavimo bilo koji sadržaj na nekoj od mreža, razmislimo još jednom da li time nekoga ugrožavamo, vredjamo ili zastrašujemo. Svako ima pravo na sigurno onlajn i oflajn okruženje”, naveo je Soković.

indeksonline.rs/Beta