SJENICA – Srpski Sibir godinama je ne samo najhladnija tačka Srbije, već je i kritična po surovim zimama i višemetarskim smetovima.

Samo protekle zime upravo na sjeničkim putevima u smetovima ostajalo je zavejano na desetine automobila i putnika koji su se zatekli na putnim pravcima kroz Sjenicu i Novi Pazar.

“Na teritoriji koju mi pokrivamo ima veliki broj kritičnih tačaka, u zimskom periodu koje jako opasne. Jedna od najsurovijih tačaka srpskog Sibira je putni pravac Sjenica – Novi Pazar u mestu Duga Poljana, gde je samo prošle zime pokazana sva surovost snežnog nevremena koje može da ugrozi putnike, i spasili blizu 70 putnika, na žalost imali smo i jedan smrnih ishod u takvim uslovima”, kazao je direktor održavanja preduzeća Novi Pazar put Senko Ibragić.

“Imamo dovoljno svih agregata koji su neophodni za redovno održavanje. Sva mehanizacija je u pripravnosti i na terenu, kako bi sve putne pravce od Novog Pazara, Sjenice, Ivanjice održali prohodnim i u tome uspevamo za sada. Ono što predstavlja problem jesu jaki vetrovi koji svakodnevno prave smetovi, i ono što mi očistimo preko dana, to vetrovi ponovo stvore, i zato apelujem na sve učesnike u saobraćaju da ne kreću na put bez adekvatne zimske opreme, kao i da ne kreću na put ukoliko nije neohodno”, zaključio je Ibragić.

Svi državni putevi prvog i drugog reda koji su u nadležnosti preduzeća za održavanje Novi Pazar put za sada su prohodni.

RINA/FOTO:RINA