BERLIN – U čitavoj Nemačkoj od danas su na snazi mere protiv pandemije kovida-19 usmerene na ograničavanje kontakata kako bi se sprečilo širenje omikron varijante korona virusa, prenose nemački mediji.

Od danas je na snazi zabrana okupljanja više od deset osoba, ne računajući decu mladju od 14 godina, čak i ako su vakcinisane.

Za nevakcinisane važi pravilo da se mogu okupljati samo članovi jednog domaćinstva i najviše dve osobe iz drugog domaćinstva.

Od danas su zatvoreni svi klubovi i diskoteke osim u Berlinu i Hamburgu gde klubovi smeju da rade ali je zabranjen ples. Umesto toga su dozvoljeni kulturni dogadjaji poput izložbi ili literarnih okupljanja.

Sportske manifestacije se od danas održavaju pred praznim tribinama.

Okupljanja na otvorenom su dozvoljena do 200 osoba, isključivo uz potvrdu o vakcinaicji ili preležanoj bolesti. Isto važi i za odlazak u pozorište ili bioskop.

Na sastanku održanom 21. decembra kada su dogovorene nove mere predstavnici savezne i pokrajinskih vlasti dozvolile su pokrajinama da mere prilagode trenutnom epidemiološkom stanju, pa su tako u mnogim pokrajinama na istoku Nemačke već zatvoreni bioskopi i pozorišta ali i sportski objekti poput bazena.

Na snazi ostaju ranije mere ograničenja pristupa radnom mestu i sredstvima javnog prevoza samo za vakcinisane, one koji su preboleli korona virus ili za negativno testirane.

Za ulazak u prodavnicu, ne računajući prodavnice svkodnevnih potrepština, kao i za pristup ugostiteljskim objektima potrebna je potvrda o vakcinaciji ili preležanom kovidu-19.

Državni epidemiološki institut Robert Koh danas je zabeležio nagli porast broja infekcija novom omikron varijantom – 10.400 zaraženih omikronom što je porast od 45 odsto u odnosu na ponedeljak.

Strahuje se medjutim da su stvarne brojke mnogo veće jer se tokom praznika dostavljaju podaci sa manjeg broja punktova.

indeksonline.rs/Beta