BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ove godine u Srbiji otvoreno 18 novih fabrika, uz planirane investicije od ukupno 760 miliona evra, za ukupno 11.680 radnih mesta.”U poslednjih šest meseci položeno je i šest kamena temeljaca za planirane investicije od 221 miliona evra, a koje će omogućiti otvaranje 1.540 novih radnih mesta”, kazao je on na godišnjoj konferenciji za novinare.

Naveo je da je najveći rast industrija je imala u sektoru rudarstva i to zahvaljujući “Zi Djinu” i borskom rudniku.

“Priliv stranih direktnih investicija za period do 20. decembra iznosio je 3,61 milijarde evra. To znači da ćemo biti gotovo na nivou rekordne 2019. godine, što je oko 60 odsto ukupnih stranih direktnih investicija za ceo Zapadni Balkan”, kazao je Vučić.

Smatra da je tome doprinele politika subvencionisanja, politika nemenjajanja poreskih stopa, dobro stanje javnih finansija.

“Devizne rezerve na kraju novembra su iznosile 16,5 milijardi evra bruto, odnosno 13,9 milijardi evra neto. Za 11 meseci ove godine su povećane za gotovo tri milijarde evra”, rekao je predsednik.

Istakao je da je država u teškoj godini to uspela da uradi uglavnom kupovinom deviza, što kako je dodao, govori o snazi države.

“Trenutno zlato u deviznim rezervama iznosi 37,3 tone, najviše ikada. Kupili smo tokom 2019. i 2020. u inostranstvu 12 tona i zajedno sa jednom tonom koju smo zatekli u Londonu, prebacili u trezore NBS, tako da je svo zlato u zemlji”, rekao je Vučić.

Vrednost mu je, kako je naveo, od 2012. povećana gotovo tri puta od 0,6 milijardi na 1,9 milijardi evra, a kupuje se redovno i od “Zi Djina” iz Bora i do sada je kupljeno 3,5 tone zlata.

Istakao je da je Srbija na korak do investicionog rejtinga, kakav imaju najbolje zemlje EU.

“Verujem da to obećanje, koje smo dali 2018, možemo da ispunimo 2022. godine”, kazao je predsednik.

Vučić je kazao i će država morati da uloži mnogo novca u povratak zanatlija svih vrsta, jer će oni u narednom periodu biti nedostajuća radna snaga.

indeksonline.rs/Beta