BERLIN – Izvestilac vladajuće Soocijaldemokratske partije Nemačke (SPD) u nemačkom Bundestagu za Balkan Adis Ahmetović, povodom posete Beogradu i Sarajevu, ocenio je da je potreban novi početak nemačke politike na Zapadnom Balkanu.

Ahmetović, inače član spoljnopolitičkog odbora Bundestaga, danas dolazi u Beograd čime će započeti petodnevnu posetu regionu.

Kako je najavljeno u saopštenju razgovori, koje će voditi u Beogradu i Sarajevu, biće fokusirani na evropske integracije i perspektive pristupanja zemalja regiona EU, kao i prevazilaženje etničkih podela na Zapadnom Balkanu.

„Delovi političke elite u Srbiji i BiH, kao i drugim zemljama Zapadnog Balakna aktivno doprinose daljoj fragmentaciji i destabilizaciji regiona, minirajući napore u stvaranju snažne, pluralističke demokratije“, naglasio je Ahmetović.

On je istakao da otvoreno razmatranje crtanja novih granica na Zapadnom Balkanu duž etničkih granica treba da bude signal upozorenja.

Ahmetović je podvukao da etnonacionalizam mora biti zaustavljen.

„Moramo pod hitno zaustaviti spiralu stalnog miniranja Dejtonskog sporazuma. Takav pristup je zabrinjavajući i predstavlja veliki rizik po spoljnu i bezbednosnu politiku EU“, dodao je on.

S tim u vezi on je naglasio da je neophodan novi početak politike Nemačke prema Zapadnom Balkanu, jer bi u suprotnom samo rastao uticaj Rusije, Kine, ili Mađarske.

Posetu Beogradu, kako je najavljeno, on će započeti razgovorom sa ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom, kao i sa predstavnicima civilnog društva o situaciji u Srbiji.

Ahmetović će se sutra sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Najavio je da će nakon razgovora o situaciji Roma u Srbiji imati sastanak sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Takođe razgovaraće i sa članovima skupštinskog odbora za spoljnu politiku i evropske integracije, kao i sa predstavnicima opozicije.

Posetu Srbiji on će završiti, u petak, sasatankom sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem, te posetom Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Zatim putuje u Sarajevo, gde će se, u petak posle podne sastati sa predsednikom Skupštine BiH Denisom Zvizdićem.

U večernjim satima Ahmetović će se sastati sa studentima sarajevskog univerziteta.

U subotu će obići stari grad zajedno sa članom Predsedništva BIH Željkom Komšićem, i premijerom kantona Sarajeva Edinom Fortom.

Zatim će obići Trebević, gde će razgovarati o zagađenju vazduha sa ekološkim aktivistima.

Potom je planirana poseta nemačkim vojnicima u sastavu EUFOR-a u kampu Butmir.

U nedelju će završiti posetu BiH obilaskom muzeja ratnog detinjstva i sastati se sa predstavnicima organizacije „Ðaci pomažu“.

„Umesto da rade na otvaranju etničkih podela sve snage bi trebalo da rade za snažnu budućnost regiona. Radeći tako, mlade generacije moraju biti obuhvaćene. Region Zapadnog Balkana značajno može doprineti kulturnoj, istorijskoj i ekonomskoj budućnosti zajedničke Evrope. EU i Nemačke zbog toga stoje iza svog obećanja pouzdane perspektive za pristupom EU svih država regiona“, poručio je Ahmetović.

indeksonline.rs/Tanjug