BEOGRAD – Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je danas javni poziv za lokalne samouprave za energetsku efikasnost, koji će trajati 15 dana, izjavila je ministarka Zorana Mihajlović i pozvala ih da se prijave.

“Nakon toga će opštine i gradovi raspisati svoje javne pozive za građanje i preduzeća koja će raditi zamenu stolarije. Svi koji žele da zamene svoju stolariju neka se jave na te javne pozive, novca ima dovoiljno. Ministarstvo je ove godine obezbedilo 250 miliona evra samo za zamenu stolarije i solarne panele”, rekla je ministarka Mihajlović gostujući na K1 televiziji.

Dodala je da su i lokalne samouprave u svojim budžetima, takođe, obezbedile novac za ovaj posao.

Ministarka je podsetila da je visina subvencije 50 procenata i da će u najnerazvijenim opštinama ministarstvo učestvovati sa 70 procenata sredstava u zameni stolarije.

Razgovarali smo sa centrima za socijalni rad da za socijalno ugrožena domaćinstva, koja su i energetski siromašna, mi pokušamo da jednim delom učestvujemo u zameni stolarije.

Ukoliko budemo uspeli to i da uradimo na nacionalnom nivou uspećemo da uštedimo proizvodnju jedne termoelektrane, a to je 15-20 procenata naše potrošnje.

“To za Srbiju znači da može da ima mnogo manju emisiju štetnih gasova i da bude na nivou onih država koje polako kreću da postanu energetski nezavisne”, istakla je Mihajlovićeva.

indeksonline.rs/Tanjug