BEOGRAD – Apelacioni sud u Beogradu razmatrao je danas žalbe na presudu kojom je Čaba Der (42) osuđen na 40 godina zatvora zbog podmuklog ubistva Nebojše Markovića (38) u beogradskom naselju Banovo brdo 5. januara 2019, a Alan Cigler (33) na četiri godine zatvora zbog pomaganja nakon ubistva.

Tužilaštvo je žalbom prvenstveno zbog Ciglera tražilo da se ova presuda ukine i da se postupak vrati na ponovno suđenje jer je Viši sud u presudi pogrešno utvrdio činjenično stanje i učinio brojne povrede odredabama krivičnog postupka.

Naime, tužilaštvo optužnicom Ciglera tereti za saizvršilaštvo u ovom teškom ubistvu, ali je prvostepenom presudom osuđen za mnogo lakše krivično delo – pomoć izvršiocu nakon izvršenog krivičnog dela.

Cigler je preko advokata dao odgovor na ovu žalbu tužilaštva, dok se Der žalio na presudu jer iako priznaje ubistvo tvrdi da ga nije izvršio na podmukao način, te da nije reč o teškom ubistvu.

Tužilaštvo se takođe žalilo što je Cigler oslobođen za nedovoljeno držanje pištolja u stanu u Subotici, iako je prethodno sud presudom naložio da mu se pištolj oduzme.

Tužilaštvo se zbog presude Deru nije žalilo, jer je dobio maksimalnu kaznu od 40 godina zbog teškog ubistva.

Cigler nije prisustvovao sednici iako ima pravo na to, kao ni Der koji je osuđen u odsustvu, jer je u zatvoru u Mađarskoj gde je pravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva mađarskog biznismena 2018. godine u Budimpešti i još jednog ubistva u Amsterdamu iste godine.

Interese ove dvojice Subotičana, koji su se poznavali dugo sa odsluženja ranijih zatvorskih kazni, zastupali su danas pred sudom njihovi branioci Slobodan Ružić i Milan Drača.

Po sopstvenoj želji Cigler je upućen na izdržavanje kazne u zatvor u Sremskoj Mitrovici pre pravosnažnosti prvostepene presude na koju je danas žalbe razmatrao Apelacioni sud, rekao je Tanjugu njegov branilac.

Der se žalio ne samo na presudu za ubistvo Markovića, već i u Mađarskoj pred sudom trećeg stepena i to na pravosnažnu presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor.

Čitajući pored ostog Ciglerov iskaz iz istrage, sudija izvestilac je obavestio veće da je Cigler rekao da je sa Derom komunicirao Sky telefonom da ne bi mogle da im se prate poruke, ali i preko mesindžera i vibera.

Derovo ime na Sky telefonu bilo je “transporter”.

Osim sa Derom, Cigler je komunicirao i sa dvojicom Albanaca sa Kosova i Mehotije.

Sudija izvestilac pored ostalih izjava svedoka predstavio je veću i iskaz iz istrage Aleksandra Šarca (ubijenog u TC Ušće 2020. godine) koji je živeo u istoj zgradi sa Markovoćem. Naime, Markovićeva žena je u istrazi rekla da je njen suprug možda ubijen greškom, s obzirom da je na Šarca i ranije pokušan atentat.

Šarac je u svom izkazu rekao da je tog jutra bio u kući i da je čuo da se nešto dešava, ali da nema neposredna saznanja o ubistvu. Naglasio je da na ubijenog Markovića ne liči fizički, jer je visok 188 santimetara i težak 86 kilograma.

Inače, snimci ovog ubistva koji su korišćeni kao dokaz skinuti su sa sigurnosnih kamera koje je Šarac postavio na zgradi i koje su bile njegovo vlasništvo.

Prvostepeni sud je odbio da psihički veštači Čabu Dera, jer je nedostupan posto se nalazi u mađarskom zatvoru.

Apelacioni sud će posle današnjeg razmatranja žalbi, odluku objaviti naknadno pisanim putem.

Prvostepenu presudu može da potvrdi u celosti, da je preinači, da je ukine i naloži ponavljanje suđenja ili da sam otvori glavni pretres, izvede ključne dokaze i onda donese konačnu presudu.

Der je osuđen kao neposredni izvršilac teškog ubistva na podmukao način, jer je ustrelio Markovića pištoljem sa prigušivačem.

Cigler je osuđen jer mu je pomogao nakon izvršenja krivičnog dela da pobegne tako što ga je odvezao s mesta ubistva “puntom”.

Viši sud je u julu prošle godine zaključio da Cigler nije bio svestan niti je znao da Der planira da ubije Markovića, već je mislio da evrntualno želi da ga zaplaši da bi mu navodno vratio neki dug.

Der je priznao ubistvo u izjavi istražnim organima prilikom saslušanja u mađarskom pritvoru, dok je Cigler delimično priznao, odnosno potvrdio je da ga je on vozio kolima na Banovo brdo, ali je osporavao da je znao da će Der ubiti Markovića.

Der je u izjavi istražnim organima naveo da Markovića nije poznavao, ali ga je ubio kako bi predupredio da on sam bude ubijen.

Navodno je saznao da je Marković bio zadužen da preda novac plaćenom ubici za njegovu likvidaciju, koja je već bila pokušana u Budimpešti nakon čega je, kaže, počeo da strahuje za svoj život.

Cigler je tvrdio da ga je Der doveo u zabludu tražeći od njega samo prevoz do Subotice, da bi onda promenio plan i tražio da ga vozi i do Banovog brda, gde je izvršio ubistvo i uvukao njega (Ciglera) u teško krivično delo.

Ovo je potvrdio i Der u svom iskazu mađarskoj policiji, izvinjavajcuhi se Cigleru što mu je tražio da mu pravi društvo, a onda ga uvukao u teško krivicno delo.

Zbog ubistva mađarskog biznismena, kao i još jednog ubistva u Amsterdamu, Der je u Budimpešti osuđen na doživotni zatvor.

Der je nakon bekstva iz Srbije uhapšen po poternici u Pragu početkom marta 2019. godine, odakle je ižručen Mađarskoj.

Pre tri godine izašao je iz zatvora gde je robijao zbog ubistva kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine.

Uhapšen je u Pragu 1. marta, a pored Srbije, koja ga traži zbog ovog ubistva, njegovo izručenje su tražile i Španija i Holandija i Mađarska kojoj je izručen 18. jula 2019. godine.

Tereti se za ubistva u pomenutim državama koje su tražile njegovo izručenje.

Cigler je uhapšen u Subotici nedugo posle ubistva Markovića. On je vozio automobil “punto” kojim se Der dovezen na mesto zločina i kojim su zajedno pobegli nakon likvidacije Markovića.

I on je u oktobru 2018. godine izašao sa višegodišnje robije i tri meseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

indeksonline.rs/Beta