ISTANBUL – Turski sud saopštio je danas da biznismen i filantrop Osman Kavala mora da ostane u zatvoru, čime mu je produžen pritvor na više od četiri godine bez presude.

Kako prenosi Rojters, sud je odlučio da Kavalu zadrži u pritvoru i zakazao sledeće ročište za 21. mart.

Evropski sud za ljudska prava (EC HR) je pre više od dve godine presudio da Kavala treba odmah da bude pušten na slobodu, ali Turska tu presudu nije sprovela u delo.

Savet Evrope je na početku meseca saopštio da je njegov komitet uputio slučaj Evropskom sudu za ljudska prava kako bi utvrdio da li Turska možda nije ispunila svoju obavezu da sprovede presudu suda u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan je ranije ovog meseca izjavio da Turska neće poštovati Savet Evrope ukoliko on ne poštuje turske sudove.

Kavala je 2020. godine oslobođen optužbi u vezi sa protestima širom Turske iz 2013. godine.

Nekoliko sati kasnije, drugi sud je naredio njegovo hapšenje na osnovu optužbe za pokušaj rušenja ustavnog poretka u vezi sa pokušajem državnog udara iz 2016. godine.

Taj sud je kasnije doneo odluku da ga pusti na slobodu po toj optužbi, ali mu je odredio pritvor zbog optužbe za špijunažu u istom predmetu, podseća britanska agencija.

indeksonline.rs/Tanjug