BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će danas biti uplaćen novac na račune 360.000 prijavljenih mladih za pomoć države od 100 evra, a sutra na račune preostalih prijavljenih.

Mali je kazao da je juče novac legao na račune 340.000 mladih.

“Pomoć je namenjena za mlade od 16 do 29 godina i nju će dobiti ukupno 1.059.411 mladih, odnosno 1.019.796 onih koji su se prijavili, i još 39.615 primalaca novčane socijalne pomoći i lica u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija koji se nisu prijavljivali”, rekao je Mali za TV Hepi.

Na pitanje da li je neka investicija zaustavljena ili propala, Mali je rekao da je država reagovala brzo i efikasno, da su sačuvana radna mesta i nivo privredne aktivnosti.

“U poslednje dve godine, ako pogledate pandemiju i setite se onih slika iz Amerike, Austrije, Francuske, praznih radnji, činjenice da su milioni ljudi ostali bez posla jer su zatvarane fabrike, mi taj scenario nismo imali”, naveo je Mali.

Podsetio je da je država reagovala sa ukupno 8,7 milijardi evra direktne pomoći građanima i privredi, što čini oko 18 odsto našeg BDP-a.

Mali je naveo i da je Srbija prošle godine imala jednu od najvećih stopa rasta u Evropi, od čak 7,5 odsto BDP-a.

“Kada pogledate kumulativno, uz rezultat od minus 0,9 odsto 2020. godine, rast je 6,5 procenata. Ne samo da je naša privreda pokazala da je otporna na krizu, nego smo aktivnim, brzim i efikasnim merama uspeli da održimo nivo privredne aktivnosti i zato je Srbija prva po stopi rasta ekonomije u doba najveće krize”, rekao je on.

Mali je naveo da je prošle godine 3,9 milijardi evra stranih direktnih investicija ušlo u Srbiju, što je više od rekordne 2019. godine.

Dodao je da investitori na Srbiju gledaju kao na kredibilnu zemlju, o čemu jasno govore podaci da investicije ne staju, da se stalno otvaraju nove fabrike.

“Predsednik Vučić je za poslednjih šest, sedam godina otvorio 250 fabrika. To je razlog zbog čega smo smanjili nezaposlenost, i kada pitate građane, danas nije više najvažnije samo naći posao, jer posla ima”, rekao je Mali.

Dodao je da je stopa nezaposlenosti 2012. godine bila 25,9 odsto, a da je danas 10,5 odsto, uprkos ogromnoj krizi u protekle dve godine.

Ministar je kazao i da nikada više nije investirano u auto-puteve i brze saobraćajnice, škole, bolnice, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, u kanalizaciju.

Mali je rekao da je Srbija u potpunosti stabilna, što su, dodaje, potvrdile brojne međunarodne finansijske institucije, poput Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i agencija za kreditni rejting.

“Nemamo problem sa zaduženošću, pri čemu su nam kamatne stope izuzetno niske u odnosu na ogromne koje je prethodna vlast imala. Podsetiću da su oni 2011. godine emitovali obveznicu po kamatnoj stopi od 7,25 odsto, a mi sada emitujemo obveznicu po stopi od oko jedan odsto. I nije samo pitanje zaduženosti, već za šta se taj novac koristi”, rekao je Mali.

indeksonline.rs/Tanjug