NOVI PAZAR – Agencijom za bezbednost saobraćaja uzeo je aktivno učešće u sprovođenju projekta “Pažljivkova smotra 2022”. Reč je o projektu koji je namenjen deci prvog i drugog razreda osnovnih škola.

“Pažljivkova smotra 2022″ je veoma važan projekat koji je namenjen deci koja su prepoznata kao najugreženiji učesnici u saobraćaju, a to su deca nižih razreda osnovnih škola”, kazao je član Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Novog Pazara Hidajet Plojović. On je istakao da je Grad Novi Pazar preuzeo kompletnu logistiku i sve što je bilo potrebno da se ovaj projekat uspešno sprovede.

Plojović je takođe istakao da ovakvi projekti imaju za cilj da se saobraćajno znanje i vaspitanje dece kao najmlađih učesnika u saobraćaju podigne na zadovoljavajući nivo.”To podrazumeva da u dogledno vreme moramo da radimo u pravcu uvođenja predmeta saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja što je jedna od glavnih intencija nacionalne strategije bezbednosti saobraćaja koja je u izradi”, dodao je Plojović.

Test sa pitanjima koji je prilagođen uzrastu dece prvog i drugog razreda danas su rešavali mališani OŠ”Stefan Nemanja” u Novom Pazaru. Direktor ove obrazovne ustanove Edin Dugopoljac rekao je da je rešavanje testa prošlo odlično i bez problema. “Nama i jeste cilj da deca što više nauče o pravilima u saobraćaju, naročito kako da bezbedno dođu do škole i od škole do kuće kako bi izbegli eventualne nesreće”, kazao je Dugopoljac.

Učiteljica Zilha Krlić kaže da deca o saobraćaju uče kroz predmet Svet oko nas ali i kroz druge sadržaje poput predstave Pažljivko koju su deca imala priliku da gledaju u Koncertnoj dvorani, potom kroz kratkometražne crtane filmove na časovima i kroz raznu literaturu.

Danas je na veoma zanimljiva i poučna pitanja vezana za pravila i ponašanje svih učesnika u saobraćaju, test rešavalo oko 300 mališana.

indeksonline.rs