ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je danas da je preuranjeno proglasiti pobedu nad korona virusom, pošto neke države već odustaju od mera protiv epidemije.

“Preuranjeno je da zemlje proglašavaju pobedu ili odustaju” od mera, izjavio je generalni sekretar SZO Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus) na konferenciji za novinare, zabrinut zbog porasta broja umrlih u svetu.

Njegov poziv na oprez dolazi pošto neke zemlje razmišljaju o povratku u normalu. Danska je danas ukinula većinu ograničenja uvedenih zbog pandemije jer više ne smatra kovid-19 “preterano opasnom bolešću po društvo”.

Gebrejesus je ponovio da je korona virus opasan. “Ne tražimo ni od jedne zemlje da ponovo uvede blokade. Ali pozivamo sve zemlje da zaštite svoje ljude koristeći sve raspoložive alate, a ne samo vakcine”, rekao je on.

Predstavnik SZO Majkl Rajan (Michael Ryan) izrazio je bojazan da će neke zemlje, zbog političkog pritiska, slediti zemlje koje ukidaju neke mere protiv epidemije, ne vodeći računa o zdravstvenom situaciji na svom tlu i stepenu vakcinacije stanovništva.

Beta