PODGORICA – Predsednik Crne Gore, Milo Djukanovć ocenio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić projektom Otvoreni Balkan (OB) pokušava da se predstaviti kao faktor regionalne saradnje, a da je “u stvari reč o čoveku koji ruši suverenost susednih država i stabilnost regiona”.

Djukanović je u intervjuu za albansku MCN TV, kazao da su regionalne alternative uvek dobrodošle “jer su poligon na kome se uspostavlja saradnja”, ali da Crna Gora sa rezervom gleda na Otvoreni Balkan.

On je rekao da postoje druge inicijative poput Berlinskog procesa koji “otvara značajne perspektive za povezivanje regiona i infrastrukturno povezivanje sa EU.

“Sada se kao alternativa pokušava predstaviti Otvoreni Balkan (OB). Na nju u Crnoj Gori gledamo sa rezervom. Većina ideja koje pokreće OB su već sadržane u drugim inicijativama, počev od Berlinskog procesa, CEFTA… Rezon nam je da ne treba množiti inicijative već koristiti njihove kapacitete posebno onih koje su pod patronatom Berlina i Brisela”, kazao je Djukanović.

Drugi razlog zbog kojeg s rezervom gleda na OB inicjativu je taj što se “to nudi kao neka vrsta alternative Evropskoj uniji”, te “nekredibilnost nekih od ljudi koji promovišu tu inicijativu”.

Djukanović je u tom kontekstu kazao da pre svega misli na Vučića.

Djukanović je mišljenja da Vučić, “koji pokušava da se predstavi kao faktor regionalne saradnje, je onaj isti čovek koji ruši suverenost susednih država i ruši stabilnost regiona”.

“On je po istoj formuli kao Milošević iskonstruisao da su Srbi u regionu ugroženi, da je pozvan da štiti prava Srba u susednim državama, počev od Crne Gore, ugrožavajući njenu suverenost i ugrožavajući stabilnost Balkana”, rekao je predsednik Crne Gore.

indeksonline.rs/Beta