ČAČAK – Član Predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Vladimir Adžić najavio je danas u Čačku da će u martu biti organizovana tri štrajka u školama koje su članice Unije, a prvi štrajk je zakazan za 17. mart.

Adžić, koji je i član Štrajkačkog odbora, rekao je da će 17. marta biti skraćeni časovi na po 30 minuta, a da će u 12.00 sati biti održan protest ispred Vlade Srbije u Beogradu.

Još dva štrajka biće, prema njegovoj najavi, održana 21. i 31. marta.

“Razlog za štrajk je što nas je država prevarila i do danas nije ispunila obećanja na koja se obavezala Sporazumom koji je potpisala sa sindikatima posle velikog protesta prosvetnih radnika koji je održan 2015. godine”, rekao je Adžić.

Prosvetni radnici zahtevaju smanjenje broja učenika u odeljenju na najviše 24, povećanje plata za 12 odsto, isplatu trećine dugovanja i promenu zakona iz oblasti obrazovanja, uz socijalni dijalog.

Prema Adžićevim rečima smanjenje broja učenika u odeljenju povećaće kvalitet obrazovanja, a time će biti rešen i problem tehnološkog viška u školama.

Adžić, koji je i predsednik Sindikata obrazovanja u Čačku, je istakao da država prosvetnim radnicima duguje i sedam novogodišnjih nagrada.Prosvetni radnici traže i povlačenje nedavno usvojenih izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, posebno člana o prekovremenom radu, kao i Zakona o osnovnom obrazovanju, po kome je omogućeno organizovanje komobinovanih odeljenja od petog do osmog razreda.

“Ovi zakoni su usvojeni bez konsultacija sa sindikatima. Posebno se protivimo mogućnosti spajanja odeljenja od petog do osmog razreda jer smatramo da bi kombinovana nastava u tom uzrastu smanjila nivo obrazovanja i dovela do otpuštanja brojnih kolega”, rekao je Adžić.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije ima u svom članstvu 808 škola.

indeksonline.rs/Beta