Elma Elfić Zukorlić, supruga iznenada preminulog muftije Muamera ef. Zukorlića i generalna menadžerka na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru u ekskluzivnoj ispovesti za portal Radiosarajevo.ba veoma otvoreno govori o zasigurno najtežim danima kroz koje prolaze ona i njezina porodica.

Uz ostalo, osvrće se na sumnje o mogućem trovanju njenog supruga, pretnjama koje je primao, te razlozima otkazivanja najavljene ekshumacije. Poznato joj, kaže, i u kojoj zemlji su vršene analize na kojima se temelje sumnje o trovanju muftije Zukorlića. Kaže nam tek da bi “birala drugu zemlju” za takvu vrstu analize.

Za naš portal govori i o „zlim jezicima“ i ružnim komentarima, nesreći koju je doživela pre dve nedjelje, ali i o svom odnosu sa Usameom Zukorlićem, aktuelnim liderom Stranke pravde i pomirenja (SPP) i sinom rahmetli Zukorlića.

Radiosarajevo.ba: Uvažena gospođo Elfić-Zukorlić, u prvim reakcijama na vesti o izraženim sumnjama na okolnosti iznenadne smrti Vašeg rahmetli muža, muftije Muamera ef. Zukorlića, to jeste mogućosti da je on otrovan, kazali ste da niste raspolagali s relevatnim informacijama u vezi sa ovim navodima. Jeste li u međuvremenu dobili podrobnija saznanja i šta ona govore?

Elfić-Zukorlić: Ne, nisam raspolagala nikakvim informacijama. Odmah nakon konferencije moj sin je tražio da pogledamo analize, ali smo, nažalost, odbijeni, nakon više sati čekanja i neodgovaranja na pozive i poruke, dato nam je obrazloženje da su predati tužilaštvu.

Radiosarajevo.ba: Kako ste se Vi i Vaša deca uopšte osećali nakon ovih saznanja?

Elfić-Zukorlić: Meni je zaista taj dan posle muftijine smrti bio jedan od težih dana. Jednostavno sam bila u stanju šoka. Kako zbog samog saznanja o mogućnosti trovanja tako i zbog stresa gledajući svoje dete zbunjeno i tužno na konferenciji. U tom trenutku mi je bilo bitno samo da se vrati kući i da ga zagrlim. Nakon toga je trebalo objasniti ostaloj deci šta izrečeno znači i koje su konsekvence svega toga.

Radiosarajevo.ba: Ipak, gospodin Usame Zukorlić, predsednik Stranke pravde i pomirenja izjavio je kako su “iz dve nezavisne laboratorije u svetu dobili rezultate koji pokazuju da je rahmetli muftija otrovan”. Imate li sada informacija ko je uzimao uzorke, o kojim laboratorijama je reč, u kojim zemljama se nalaze i šta su konkretno konstatovale te laboratorije?

Elfić-Zukorlić: Imam nezvanične informacije gde su vršene analize i u kojoj zemlji, ali ne bih da ih iznosim jer postoji mogućnost da možda i nisu tačne. Mogu vam samo reći da, ako je informacija koju imam tačna, ja bih zasigurno birala drugu zemlju za analizu uzoraka, ali ne bih zaobišla ni domaće laboratorije.

Usame je odlučio da obdukcija nije potrebna

Radiosarajevo.ba: Da li znate odgovor na pitanje zašto nije urađena obdukcija nad rahmetli muftijom Zukorlićem nakon njegove smrti?

Elfić-Zukorlić: U prvi mah su svi bili zbunjeni, i svi su želeli da što pre bude odveden u selo kod njegovih roditelja, dok se cela porodica ne okupi, jer su mu jedan od braće i dvoje dece bili van zemlje i grada.

Nakon toga su prijatelji i rođaci pisali Usami da bi se trebala uraditi obdukcija, na čemu im se on zahvaljuje i saopštava da je porodica odlučila da, zbog bolesti srca koju je imao, neće raditi obdukciju, što je i izneo na gostovanju na TV Pink-u. U tom trenutku sam smatrala odluku ispravnom, iako nisam učestvovala u razgovorima i donešenju odluka.

Radiosarajevo.ba: Vi ste, ispostavilo se, s razlogom, zatražili ekshumaciju i obdukciju kako bi se otklonile eventualne sumnje. Ekshumacija je sada službeno naložena. Vaš komentar?

Elfić-Zukorlić: To je logičan tok događaja kada postoji osnovana sumnja, ako se ti rezultati mogu uzeti relevantnim, da je otrovan. Meni je drago da je Tužilaštvo odmah reagovalo i zakazalo ekshumaciju i obdukciju. Međutim ona je sada odložena zbog uključivanja stranih stručnjaka na zahtjev prve porodice i sada čekamo novi termin.

Radiosarajevo.ba: Da li imate saznanja da li je eventualno rahmetli muftiji Zukorliću neko pretio, ugrožavao ga? Ovih dana čujemo da su mu „mnogi radili o glavi“. Možete li s javnošću podeliti ukoliko zaista postoje informacije o tome?

Elfić-Zukorlić: Kao što sam već izjavila, od 2006. godine, posebno u periodu udara na Islamsku zajednicu postojale su izvesne pretnje. Muftija je, vrlo često, govorio o tim pretnjama u medijima na kojima je gostovao, što se može pogledati na YouTubeu.

Obezbeđenje od države dobija u momentu kada ga ISIL targetira kao osobu koju treba eliminisati. Za direktne pretnje nakon udara na Islamsku zajednicu, zaista ne znam da su postojale.

Ako se pokaže da je bilo trovanje…

Radiosarajevo.ba: Ukoliko se sumnje potvrde očekujete li da će krvci biti pronađeni i izvedeni pred sud?

Elfić-Zukorlić: Prvo treba sačekati da vidimo rezultate. Ukoliko rezultati pokažu da je bilo trovanje mislim da ni jedan član porodice neće naći svoj mir dok ne sazna koje naudio našem Muftiji, i zasigurno svi zajedno ili pojedinačno ćemo se boriti da dođemo do istine bez obzira koliko će to vremena iziskivati.

O “zlim jezicima”

Radiosarajevo.ba: Koliko su Vas lično i porodicu pogodile različite spekulacije u javnosti i na društvenim mrežama u vezi s ovim događajima?

Elfić-Zukorlić: Od Muftije sam naučila da ne čitam komentare po društvenim mrežama, što ne znači da do mene ne dopiru informacije posebno o zlim jezicima. On je čitanje komentara na društvenim mrežama uspoređivao sa stavljanjem glave u kontejner za smeće. Rekao bi: “Ne očekuj da miriše, već da zaudara.”

Potencirao je da mi ta javnost nikako ne sme kreirati život i naterati da posustanem u svojim zadatim ciljevima. Tako živim i danas. Iako to mnogima nije jasno kako uspevam s obzirom na tradicionalnu sredinu u kojoj živim, gde ženama nije dopušteno da previše dominiraju. Tada vas ne štite, već naprotiv pokušavaju da vam naškode.

Žao mi je što je danas cela Muftijina porodica izložena medijima na ovaj način. On je privatnost duboko čuvao samo za sebe, svoju porodicu čvrsto držao okupljenom i štitio je, bio pravedan i jednak prema svima.

Ja sam, takođe, imala nesreću…

Radiosarajevo.ba: Kako gledate na poslednja dešavanja u Sandžaku, nedavno se desio težak udes u kojem je povrijeđen Rasim Ljajić, pa Jahja Ferhatović, lider Bošnjačke demokratske zajednice. Slučajnosti ili u tome vidite neki širi kontekst?

Elfić-Zukorlić: Prvenstvo mi je žao zbog nesreća koja su preživela oba moja sugrađanina i želim im brz oporavak. Dve nedelje pre njih, ja sam, takođe, imala nesreću. Naime, u vožnji na autoputu mi je pukla nova guma. Srećom odmah sam osetila da nešto nije u redu, zaustavila vozilo i pozvala Auto-moto savez. Od toga nisam pravila vest i tražila medijsku pažnju. Po prirodi nisam paranoik i plašljiva pa sam i nezgodu shvatila kao neminovnost kada ste često na točkovima. Želim da verujem da ni jedan ovaj slučaj nije povezan jedan sa drugim, kao i da je u pitanju puka slučajnost.

Rezultat na izborima je mogao biti mnogo bolji

Radiosarajevo.ba: Nedavno su u Srbiji održani izbori. Kako gledate na rezultat Stranke pravde i pomirenja na poslednjim izborima?

Elfić-Zukorlić: Rezultat poslednjih izbora je produkt Muftijinog dugogodišnjeg rada, posebno poslednjih godina kao narodnog poslanika, kao i zalaganja svih onih ljudi koji su godinama radili sa njim. Narod je ovim izborima još jednom odao počast Muftiji za sve što je uradio za svoj narod. Lično mislim da je rezultat mogao biti mnogo bolji.

O odnosima sa Usameom Zukorlićem: Neprijatni događaji i udaljavanje

Radiosarajevo.ba: Ovih dana ste objavili i jednu radosnu vest. Da ste, kako ste naveli, ispunili emanet rahmetli muftije Zukorlića i završili akreditaciju Internacionalnog univerziteta, koliko Vas to raduje?

Elfić-Zukorlić: Zadnjih deset godina moj život je prvenstvo posvećen radu i razvoju Univerziteta. To vam mogu posvedočiti zaposlenici Univerziteta, ali o svi oni koji me znaju. Muftija, prof. Refik Šećibović i ja, svako na svoj način, zadnjih pet godina intenzivno smo radili na otklanjanju prepreka za akreditaciju Univerziteta. Moja uloga je bila dvostruka.

Pored rada s njima zajedno sa rektorom, prof. Sudom Bećirovićem, predvodila sam tim koji je radio na izradi dokumentacije za akreditaciju na Univerzitetu. Na tom projektu su bili uključeni prorektori, dekani, nastavnici i saradnici. Ovo je uspjeh svi nas, ali i svih oni koji su radili na Univerzitetu tokom svih ovih 20 godina. Ovo je uspeh i svih studenata koji nisu odustajali i birali Univerzitet u Novom Pazaru da na njemu nastave svoje školovanje. Nije bilo lako, ali smo uspeli.

Nakon Muftijine smrti želja da ostvarim njegov san ali i san svih Sandžaklija me je podigla na noge. I kao što sam izjavila, zaustavljali su me, sputavali govorili da usporim jer ne mogu živeti istim tempom kao kada je on bio živ. Nisam ih poslušala, nastavila sam da se borim sa svim ovim ljudima koje sam nabrojala, i to je rezultiralo uspehom. Moram vam reći da smo svi na UNP-u plakali od sreće. Za mene je najpotresniji trenutak bio povratak kući, deca na vratima sa očima punih suza, ponosa i rečima zahvalnosti što sam im ispunila očev san.

Radiosarajevo.ba: Poslednjih meseci postoje različite špekulacije o Vašem odnosu sa gospodinom Usameom Zukorlićem. Možete li reći nešto na navedenu temu?

Elfić-Zukorlić: Nažalost, odnosi nisu onakvi kakvi su bili za vreme Muftijinog života. Jednostavno smo se, nakon nekoliko neprijatnih događaja prema deci i meni, udaljili.

indeksonline.rs/Radiosarajevo.ba