BEOGRAD – Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) je danas oštro kritikovao način na koji je Aleksandar Vulin, “kao manjinski koalicioni partner vlasti”, plasirao političku izjavu, navodeći da je to zloupotreba internet stranice Ministarstva unutrašnjih poslova i funkcije ministra.

FBD je u saopštenju istakao da “ono što je najspornije” u izjavi Vulina nije njen sadržaj koji, “polazeći od toga ko izjavu daje, nije ni mogao biti drugačiji”, već način na koji je ta izjava plasirana u javnost.

Navedeno je da Vulin poruku plasirao kao manjinski koalicioni partner vlasti “i da njom direktno vrši pritisak na formiranje i politiku buduće vlade”.

Ukazano je da on “to ne čini kao predsednik stranke, već sa pozicije ministra u tehničkom mandatu”, te ocenjeno da “time Vulin direktno zloupotrebljava društvenu i medijsku vidljivost MUP”.

FBD smatra i da plasiranje izjave Vulina “predstavlja krunski dokaz da u ovom izuzetno politički delikatnom trenutku po Srbiju on ne može i ne sme biti u razmatranju za člana buduće vlade ili u državnoj službi”, ukoliko Srbija nastavlja svoj put ka EU.

Ova reakcija FBD je na jučerašnju Vulinovu izjavu da “nema boljeg načina da Srbija shvati da joj nije mesto u Evropskoj uniji od politike poslanika Evropskog parlamenta (EP)”.

U saopštenju MUP-a je preneta Vulinova izjava, povodom vesti da će EP usvojiti Rezoluciju kojom će od Srbije tražiti da uvede sankcije Rusiji, i poziv poslanicima Evropskog parlamenta “da nastave s politikom ucenjivanja i pritisaka prema Srbiji”.

indeksonline.rs/Beta