Komunalni milicajci odlaze na obuku nakon praznika

Kandidati za komunalnu miliciju Novog Pazara počeće obuku 3. maja u Nastavnom centru Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Kuli, saopšteno je danas iz Gradske uprave.
Petnaest kandidata, izabranih na konkursu lokalne samouprave prošle godine, ovih dana će biti obavešteni o svim pojedinostima smeštaja i boravka u centru za obuku MUP-a.

“Potrebno je da kandidati sa sobom ponesu ličnu kartu, overenu zdravstvenu knjižicu, pribor za ličnu higijenu, civilnu i sportsku odeću, kao i pribor za pisanje. Tokom obuke su polaznicima obezbeđeni smeštaj i ishrana svakog radnog dana”, saopšteno je iz lokalne samouprave.

Ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, važiće restriktivnije mere boravka u Nastavnom centru, o čemu će kandidati biti naknadno obavešteni.

Načelnik Gradske uprave Džemil Divanefendić pre desetak dana je radiju Sto plus rekao da su sve neophodne dozvole za upućivanje kandidata na obuku dobijene i najavio da bi oni uskoro mogli da budu upućeni u neki od centara MUP-a.

Obuka za komunalne milicajce traje oko dva i po meseca, odnosno, 400 radnih sati.

Kandidati koji uspešno prođu obuku i dobiju sertifikat za obavljanje poslova komunalnog milicajca imaće pravo da učestvuju na javnom konkursu lokalne samouprave za popunjavanje tih radnih mesta.

Komunalna milicija će imati zadatak da održava komunalni red, sprečava bespravno zauzeće javnih površina, nepropisno parkiranje, kontroliše održavanje čistoće, suzbija nelegalno obavljanje delatnosti, nadzire javni prevoz, štiti životnu sredinu i kulturna dobra, ali i obavlja druge poslove u skladu sa zakonom.

Komunalni milicajci imaće ovlašćenja da one koji krše zakon ili propise upozore, legitimišu, zaustave i pretresu, privremeno oduzmu predmete, ali i da vrše audio i video snimanje, upotrebljavaju sredstva prinude i fizičke snage pomoću palice, sredstava za vezivanje ili raspršivača sa nadražujućim dejstvom.