Porodica, prijatelji, kao i aktivisti i funkcioneri Stranke pravde i pomirenja, preminulog Muamera efendije Zukorlića saopštili su u nedelju da sumnjaju da je muftija otrovan, a kako nova.rs nezvanično saznaje, tužilaštvo još uvek nije pokrenulo postupak o ovom slučaju.

Prema informacijama portala nova.rs, u slučaju Zukorlića ključne su referentne vrednosti toksikoloških istraživanja kako bi se moglo tvrditi da li je reč o trovanju.

Kako porodica preminulog muftije ranije nije sumnjala da je on otrovan, niti je bilo šta prijavljeno tužilaštvu, pa samim tim nije pokrenut bilo kakav proces vezan za ovaj slučaj.

Skoro identičan odgovor nova.rs dobija i od izvora koji je blizak novopazarskoj policiji. List Nova pokušao je da proveri da li su eventualno članovi porodice Zukorlić u međuvremenu, odnosno tokom jučerašnjeg dana, dostavili tužilaštvu svoja saznanja, koja se odnose na uzorak krvi preminulog muftije, međutim, nismo dobili odgovor do objavljivanja ovog lista.

Inače, Usame Zukorlić, sin preminulog muftije, u nedelju je saopštio da je uzorak krvi uzet na dan sahrane.

“Nijednog trenutka se ja ni moji najbližiji, nismo pomirili sa činjenicom da je umro velikan našeg vremena, a da nadležene institucije nisu zvanično utvrdile uzrok smrti. U haosu koji nas je zadesio tog dana, malo je ljudi koji su ostali prisebni. Oni koji jesi još tog dana, pre ukopa su od preminulog muftije uzeli uzorak. Trebao nam je duži period, nama kao porodici da pronađemo adekavetne laboratorije u inostranstvu u kojima smo odradili neophodna ispitivanja. Jedna labaratorija nam je potvrdila da postoji velika verovatnoća da je testitirana osoba otrovana teškim metalima” rekao je Usame Zukorlić.

Toksikolog Petar Bulat u razgovoru za list Nova ističe da o trovanju ne može da se govori bez vrednosti koje su dobijene ispitivanjem.

„Podaci koji je porodica iznela nedovoljni su za razmatranje o tome da li je reč o kriminalnom delu. Bez vrednosti koje su dobijane toksikološkim ispitivanjem, ne može da se kaže da li je prisustvo metala posledica normalnog života ili posledica nekog trovanja“, kaže Bulat i dodaje da mahom većina građana koji žive u gradu imaju detektovano prisustvo teških metala u telu.

Dodaje i da je veoma važno koje su laboratorije vršile ispitivanje.

Podsetimo, bivši muftija i predsednik SPP-a Muamer Zukorlić preminuo je iznenada u 51. godini života, 6. novembra 2021. godine nakon održanog predavanja na Internacionalnom unverzitetu u Novom Pazaru. Do sada se verovalo da je muftija umro od posledica srčanog udara.

O muftiji brinule specijalne snage

Inače, za sigurnost bivšeg muftije, pored članova obezbeđenja iz Novog Pazara, nakon stupanja na funkcije u Beogradu, brinuli su i pripadnici specijalnih snaga koji su mu bili dodeljeni od strane države.

nova.rs