BEOGRAD – Кoordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Srbije i Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru potpisali su danas Protokol o saradnji.

Protokol su potpisali predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i rektor novopazarskog univerziteta Suad Bećirović, navedeno je u saopštenju Koordinacionog tela.

“Ovo je institucija u kojoj se glas žena čuje i gde se na čelu većine programa nalaze žene. Nastavili smo razgovore započete prošle nedelje u Beogradu, sa ciljem da zajednički radimo na stvaranju jednakih uslova za žene i muškarce da se uključuju u politički, ekonomski, društveni, naučni život zemlje”, kazala je Mihajlović.

Prema njenim rečima, Protokol o saradnji je samo prvi korak da se zajedno gradi veće poverenje, ruše stereotipi i pravi prostor za nove generacije devojaka i žena.

Istakla da žene u Srbiji i na novopazarskom univerzitetu većinski upisuju i brže završavaju studije, da ih ima više medju doktorima nauka, ali da im se mora pružiti veća podrška na karijernom putu.

“Žene se maksimalno trude da budu što obrazovanije, jer obrazovanje je osnovni korak ka njihovom osamostaljivanju. Ali, tamo gde počinju karijere moramo da uradimo više i da ih podržimo da ih bude na pozicijama na kojima se donose odluke”, zaključila je Mihajlović.

Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i profesorka Elma Elfić Zukorlić zahvalila je na podršci Internacionalnom univerzitetu i istakla da se potpisivanjem Protokola o saradnji šalje jasna poruka da u borbi za rodnu ravnopravnost i afirmaciju žena zajedno moraju da učestvuju i muškarci i žene.

“Na taj način stvaramo društvo jednakih šansi. Borba protiv stereotipa, unapredjenje položaja devojaka i žena u nauci, promocija uspešnih naučnica i činjenica da žene moraju biti aktivne u političkom, ekonomskom i društvenom životu, jer su često meta napada u porodičnom nasilju, ali i političkom, samo su neke od tema zajedničkog protokola”, izjavila je Zukorlić.

indeksonline.rs/Beta