ISTANBUL – Turski sud odlučio je danas da zatvori ; predmet ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u prostorijama saudijskog konzulata u Istanbulu i ustupi ga Saudijskoj Arabiji.

“Odlučili smo da ustupimo predmet Saudijskoj Arabiji”, izjavio je sudija suda u Istanbulu koji je od jula 2020. godine vodio sudjenje u odsustvu protiv 26 optuženih Saudijaca.

Ova odluka je bila očekivana pošto je turski minsitar pravde Bekir Bozdag već najavio prošle nedelje da će dati pozitivno mišljenje na zahtev tužioca koji želi da zatvori predmet i prebaci ga Saudijskoj Arabiji.Za Tursku, koja pokušava da učvrsti veze sa Rijadom koji joj je potreban za podršku njene privrede u teškoćama, hitno je da se oslobodi ovog slučaja koji narušava njihove odnose.

Kašogi (59), kritičar saudijskih vlasti i kolumnista lista Vašington post, ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u koji je otišao po dokumenta potrebna za venčanje sa turskom državljankom. Njegovo telo nije pronadjeno.

To ubistvo je ugrozilo odnose Turske i Saudijske Arabije. Medjutim, Ankara, suočena sa ekonomskom krizom i inflacijom, već nekoliko meseci tražila je načine približavanja Rijadu.

Za jednog od advokata Kašogijeve verenice ;Hatidže Čengiz ;ova odluka je protivna zakonu i predstavlja kršenje turskog suvereniteta. Advokat je podsetio da se nikakav sudski postupak ne vodi u Saudijskoj Arabiji i da su saudijske vlasti već zatvorile taj proces i odlučile da oslobode brojne osumnjičene. Rekao je da je podneo žalbu na današnju odluku suda u Ankari.

Kašogijeva verenica Hatiče Čengiz, koja ja čekala Džamala Kašogija ispred konzulata Saudijske Arabije gde je otišao da traži papire na dan ubistva, odbila je da da bilo kakvu izjavu.

Grupe za ljudska prava upozoravale su da bi prebacivanje slučaja Rijadu dovelo do zataškavanja ubistva u kome je sumnja pala na saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Amnesti internešenal (Amnesty International) ocenio je ranije da se prebacivanjem predmeta Saudijskoj Arabiji okončava svaka šansa pravde i utvrdjuje ubedjenje Saudijaca da mogu da se izvuku čak i posle ubistva.

indeksonline.rs/Beta