BEOGRAD – Državno tužilaštvo BiH je pokrenulo proceduru da se uključi u proces istrage u vezi smrti Muamera Zukorlića, jer je muftija Zukorlić bio i državljanin te zemlje, a i mi smo kroz krivičnu prijavu zatražili da se formira međunarodna ekspertiza, rekao je danas njegov sin Usame Zukorlić.

U okviru toga bi se izvršila ekshumacija i obdukcija da bi se celokupna istraga uradila na najbolji mogući način, da ne bi sutra bilo ko ostavio tragove sumnje u konačne rezultate istrage, kazao je Usame Zukorlić za Prvu televiziju.

Porodica je krivičnu prijavu protiv nepoznatog lica podnela Republičkom tužilaštvu, a nadležnost je preuzelo Više tužilaštvo u Novom Pazaru.

Usame je kao podnosilac prijave već dao izjavu, a odmah je doneta i odluka o hitnoj ekshumaciji.

“Mi smo zamolili da se ekshumacija, koja je trebalo da se obavi sutra, odloži, jer porodici treba vremena da se psihički za to pripremi”, istakao je on.

Prema njegovim rečima Zukorlićevi najbliži članovi porodice i saradnici prolaze kroz najteži period.

“Ovo je vrlo neugodna, vrlo teška i vrlo emotivna situacija. Međutim, potreba da se zna istina o okolnostima pod kojima je naš otac i lider umro nam daje snagu da prevaziđemo te emocije i teškoću koju osećamo”, rekao je Usame Zukorlić.

On tvrdi da je porodica želela da analize uzoraka urade najbolje klinike i da se zato dugo čekalo, prenosi B92.net.

“Nama je trebalo dva do tri meseca da nađemo adekvatne labaratorije u kojima bi radili analize, a onda smo čekali da stignu rezultati i to je jedini razlog zbog koga se čekalo pet meseci”, rekao je on.

Pre nekoliko dana, aktuelni predsednik SPP-a Usame Zukorlić podneo je Republičkom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv N.N. lica, kao i laboratorijske nalaze koji, kako veruje, ukazuju da njegov otac Muamer Zukorlić nije umro prirodnom smrću.

On je prethodno i na konferenciji za novinare rekao da porodica sumnja da je nekadašnji lider SPP otrovan i da je to razlog njegove smrti pre nešto više od pet meseci.

Naveo je da je porodica dobila rezultate iz dve nezavisne laboratorije i precizirao da je jedna laboratorija utvrdila da postoji visoka verovatnoća da je testirana osoba bila otrovana teškim metalima, a da je druga laboratorija zaključila, na osnovu uzorka koji su dobili, da je osoba bila otrovana hranom.

indeksonline.rs/Tanjug