Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac sastao se danas sa predstavnicima turske opštine Bajrampaša i članovima udruženja „Bosna – Sandžak“.

Nastavak saradnje između Novog Pazara i Bajrampaše, kao i načini učvršćivanja veza između Bošnjaka Srbije i Turske, neke su od tema današnjeg sastanka. „Ima prostora da postojeća saradnja bude još bolja, posebno jer najveći broj naše braće i članova naše rodbine živi u opštinama Pendik i Bajrampaša u Turskoj.

Nastojimo da uz sve što zajedno radimo, tradicionalnu povezanost prenesemo na mlađe generacije i zato smo, između ostalog, danas imali niz sastanaka sa institucijama kulture sa pdoručje Republike Turske“, rekao je gradonačelnik Novog Pazara, najavljujući povezivanje novopazarskih škola sa školama iz Bajrampaše, kao i saradnnju na polju razvoja turizma.

„Otvaranjem linije od aerodroma Lađevci u Kraljevu, mnoge nam stvari u tom pravcu znatno idu u prilog, baš kao i odnosi između Srbije i Turske koji su na istorijskom nivou. Sve se to odražava na Bošnjake u Turskoj i Sandžaku“

Da je dobra saradnja sa Novim Pazarom tradicija, koju treba negovati i osnaživati, potvrđuju i gosti.

“Danas smo ovde da se dogovorimo šta konkretno možemo zajedno uraditi za mlade i koji su to projekti kojim ćemo dodatno povezati Novi Pazar i Sandžak sa Turskom“, rekao je Muhamed Sandžaktar, predsednik Udruženja Bosna – Sandžak iz Turske.