HONG KONG – Bitkoin je potonuo danas na najniži nivo od januara pošto pad tržišta akcija nastavlja negativno da utiče na kriptovalute, čije trgovanje prati takozvanu rizičniju imovinu kao što su akcije tehnoloških firmi.

Vrednost bitkoina se spustila na 33.266 dolara na jutarnjem trgovanju u Aziji, približavajući se najnižem nivou od januara kada je iznosila samo 32.951 dolara. Pad ispod tog nivoa predstavljao bi najnižu vrednost bitkoima od jula prošle godine, izveštava Rojters.

Prema poslednjim raspoloživim podacima sa kripto tržišta, bitkoin se trenutno blago oporavio i trguje se za oko 33.500 dolara, ili u padu za 1,4 posto na dnevnom nivou.

Tehnološki indeks NJujorške berze, Nasdak, zaključio je prošlu nedelju u minusu od 1,5 procenata, a od početka godine do danas je izgubio 22 odsto vrednosti, usled očekivanja da će uporno visoka inflacija primorati američke Federalne rezerve da jače podižu referentnu kamatu uprkos usporavanju privrednog rasta. Nasdak fjučersi su na azijskom trgovanju nastavili jutros silazni trend spustivši se za dodatnih 0,8 posto.

Eter, druga najveća kriptovaluta na svetu, pala je danas na samo 2.421 dolar, na najniži nivo od kraja februara.

indeksonline.rs/Tanjug