BEOGRAD – U petak, 13. maja, počinju prijemni ispiti za sve učenike koji planiraju da upišu specijalizovana odeljenja u gimnazijama i specijalizovanim školama.

“Prijemni ispiti će se odvijati u dva ciklusa, naredna dva vikenda. Od 13. maja počinjemo sa školama likovne oblasti – crtanje slikanje i vajanje zakazani su za petak, subotu i nedelju, takođe i prijemni ispiti u filološkim odeljenjima i gimnaziji u subotu i nedelju. Zatim, za učenike sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju, audio- vizuelnim i scenskih umetnostima prijemni počinje u subotu”, rekao je za Tanjug Miloš Blagojević, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje.

On je objasnio da će drugog vikenda biti održani svi ostali prijemni i to se već tradicionalno sprovodi u dva vikenda.

“Završavamo sa prijavljivanjem dokumentacije za odeljenja sa posebnim sposobnostima za sport 21. i 23. maja, to je njihov prijemni jer nemaju klasični prijemni, ali ovim dokazuju da su uspešni sportisti i da treba da se nađu u ovim odeljenjima”, rekao je Blagojević.

“Prijemni ispit obično traje dva sata. Potrebno je da učenici najkasnije dođu u škole sat vremena ranije, kako bi se evidentirali i pripremili za izradu testa, da zauzmu svoje mesto i da na vreme počnu sa prijemnim ispitom. Njih posle ovih prijemnih, čeka i završni ispit, moraju da završe osnovnu školu i to su trenuci kada se sabiraju i jedni i drugi bodovi i tada se upisuju na željena mesta”, rekao je Blagojević.

On je naveo da je skoro 6 900 prijavljenih na 5000 mesta, i da je najveći broj učenika prijavljen za odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, gde na 1140 mesta ima skoro 2100 prijavljenih.

“A ako gledamo i analiziramo odnos između broja prijavljenih i mesta za koja su konkurisali najveća potražnja je za biligvalna odeljenja u Desetoj gimnaziji i Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sad”, rekao je Blagojević.

indeksonline.rs/Tanjug