NOVI PAZAR – Predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i sin pokojnog Muamera Zukorlića, Usame rekao je danas da je ekshumacija tela njegovog oca težak trenutak za porodicu, ali da je potreba za istinom o uzroku smrti bila ispred emocija.

On je novinarima u Orlju, gde se danas vrši ekshumacija tela nekadašnjeg lidera SPP i sandžačkog muftije, kazao da je zahvalan pravosudnim organima Srbije na tome što su uvažili zahteve porodice da se formira medjunarodna ekspertiza koja će nadgledati čitav proces.

“Tu je direktor sudske medicine iz Sarajeva profesor Nermin Sarajlić i profesor iz Hamburga”, izjavio je Usame Zukorlić.

On je najavio da će Muamer Zukorlić, nakon obdukcije, biti ukopan u haremu Altun-alem džamije u Novom Pazaru.

“Od trenutka kad je ukopan u Orlju, što je bila želja porodice, trpeli smo pritiske prijatelja i javnog mnjenja zbog toga što smo dozvolili da se velikan ukopa daleko od grada. Bog dragi je odredio da se desi ekshumacija, otvorena je mogućnost da se ispravi jedna istorijska greška i da se muftija ukopa u haremu Altun-alem džamije, sa ostalim velikanima, kako zaslužuje”, naveo je Usame Zukorlić.

Ekshumacija i obdukcija tela Muamera Zukorlića sprovodi se u sklopu istrage koju vodi Više tužilaštvo u Novom Pazaru, a po krivičnoj prijavi koju je Usame Zukorlić podneo Republičkom javnom tužilaštvu zbog sumnje da njegov otac nije preminuo prirodnom smrću.

On je tužilaštvu predao nalaze dve medjunarodne laboratorije koji pokazuju, kako je rekao u obraćanju javnosti, da je njegov otac otrovan.

Usame je istakao da je jedna laboratorija utvrdila da postoji visoka verovatnoća da je Muamer otrovan teškim metalima, a druga da je otrovan hranom.

Bivši sandžački muftija preminuo je iznenada 6. novembra, u 51. godini.

Kao uzrok smrti tada je naveden srčani udar.

indeksonline.rs/Beta