ALEKSADRUPOLI – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Grčkoj, gde je prisustvovao obeležavanju početka radova na izgradnji terminala tečnog prirodnog gasa (LNG) u Aleksandrupoliju.

Nakon svečanosti, predsednik Srbije se obratio novinarima.

– Nemačka je ozbiljna zemlja i priprema se za ono što dolazi. Ovo će za celu Evropu biti najteže zima u poslednjih 50 godina za celu Evropu. Imate dva ključna probleme energente i hranu, a uz to inflaciju. Dobro je da nemamo visoku stopu javnog duga. Hrane će biti dovoljno, mi nećemo imati problema u krajnjoj instanci, ali mora mnogo toga da se uradi – naveo je Vučić.

Ko vam priča da će da bude divno i sjajno – neće

Ko vam priča da će da bude divno i sjajno – neće. Biće mnogo teško. Imate dva problema – energente i hranu. Uz sve to problem inflacije.- Mnogo teških stvari je pred nama da bismo obezbedili zimu za naše građane.

E, to je naš izbor! Da Srbija bude samostalna i nezavisna

 

Vučić je odgovorio na pitanje o pisanju hrvatskih medija po kojima je Srbija saterana u ćošak i od strane Moskve, Evrope i Amerike.

– Oni ne razumeju jednu stvar, a to je da je politika izbor. Izbor Srbije je da bude samostalna i nezavisna. To je naš izbor. E u tome se razlikujemo – poručio je šef države.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima iz Grčke

– Zahvalan sam na podršci premijerku Micotakisu. Ne očekujem nikakva neprijatna iznenađenja. Razgovarali smo o svim važnim temama, Ukrajini, Briselu, evropskom putu Srbije. Razgovarali smo o našim bilateralnim odnosima.

– Dobro je što smo bili ovde. Zadovoljavamo svoje potrebe sa različitih strana. Verujem da ćemo u godinama koje dolaze obezbediti normalan i pristojan život našim građanima.

Vučić je odgovorio na pitanje o pisanju hrvatskih medija po kojima je Srbija saterana u ćošak i od strane Moskve, Evrope i Amerike.

– Oni ne razumeju jednu stvar, a to je da je politika izbor. Izbor Srbije je da bude samostalna i nezavisna. To je naš izbor. E u tome se razlikujemo – poručio je šef države.

Oko energenata će biti mnogo teško

Moraju se obezbediti dovoljne količine đubriva, više nemamo ureu, njena cena je skočila, zbog rasta cene gasa…Milion stvari ima da se uradi. Oko energenata će biti mnogo teško – naveo je Vučić i dodao da tek kreću pregovori sa ruskom stranom oko gasa… 99 odsto gasa u narednih nekoliko godina ćemo dobijati iz Rusije i dalje. Moramo mnogo toga da uradimo da bismo obezbedili normalnu zimu za naše građane. Da li ćemo uspeti ne mogu da obećam, ali mogu da obećam da ćemo pokušati sve – rekao je predsednik.

Vučić je istakao da će država pokušati da nađe rešenje da imamo naftu. Prema njegovim rečima, problemi se gomilaju na dnevnom nivou.

– Svakako ćemo morati da rešavamo probleme. Svaki dan donosi nove probleme – istakao je Vučić.

Istina, poštenje i odgovornost u politici uvek se više isplate od manipulacije

Odgovarajući na pitanja novinara, on je rekao da je nema ništa protiv bilo čijeg političkog stava, ali da nije fer što ga nisu imali u predvečerje izborne kampanje. – Možda smo u kampanji napravili grešku, ali mislim da se istina, poštenje i odgovornost u politici uvek više isplate nego manipulacije – istakao je predsednik Srbije.

On je naveo da je izbor Srbije da vodi politiku u interesu naših građana, a ne velikih sila. – Verujem da ćemo tu politiku moći da nastavimo i u budućnosti. Od svojih političkih naslednika ću insistirati da vode takvu politiku – podvukao je Vučić.

Kurir.rs/TV Pink