BEOGRAD – Svako ko odluči da zbog smanjenog očektivanog profita, koji je bio enorman, obustavi proizvodnju drvnog peleta i na taj način izazove krizu na domaćem tržištu, neće više imati priliku da sarađuje sa JP Srbijašume, poručio je vd. direktora tog javnog preduzeća Igor Braunović.

“Niti da se na račun građana Srbije koristi državni resurs, koji je za osam godina poskupeo svega pet odsto”, istakao je Braunović u pismu upućenom premijerki Ani Brnabić.

Braunović je pismom reagovao, kako je naveo, na zlonamerne optužbe privrednika Zorana Drakulića i njegovih saradnika da JP Srbijašume sirovinu prodaje preko posrednika po duplo većim cenama.

Braunović poziva nadležne organe da pod hitno reaguju i postupe prema onima koji to rade, ako zaista rade, kao i prema onima koji u tom delu svesno učestvuju znajući da je zabranjeno.

Drakulić je prethodno, takođe, uputio otvoreno pismo premijerki u kojoj je skrenuo pažnju na pogoršanje na tržištu peleta u Srbiji, navodeći da su obavešteni da su Srbijašume dale usmeni nalog da se njegovoj firmi Bio Energy Point obustavi isporuka drveta.

“Upoznati ste da smo najveći proizvođač peleta i da će to dovesti do daljeg pogoršanja na već poremećenom tržištu peleta. Dokle će se tolerisati samovolja jednog coveka koji je javno preduzeće i javno dobro stavio u lični interes”, naveo je Drakulić i poručio da će, ako se situacija odmah ne reši, biti primorani da u potpunosti obustave proizvodnju i podnesu tužbu za neisporučeno drvo prošle i ove godine i svu štetu koja će proisteći iz nepoštovanja ugovora.

Takođe ćemo podneti i krivičnu prijavu zbog preprodaje drveta po duploj ceni preko posrednika, poručio je Drakulić.

Braunović je u svom pismu premijerki naveo da je zbog sve češćih paušalnih i neistinitih izjava vlasnika kompanije Bio Enerdži Point Drakulića i direktora te kompanije Mladena Stojadinovića rešio da joj se obrati na taj način.

“Do obustave isporuke sirovine kompaniji Bio Enerdži Point, koja je do juče bila na prvom mestu među proizvođačima peleta, što ćemo dokumentovati tabelom, došlo je nakon poruke koju je gospodin Mladen Stojadinović uputio direktoru Sektora za komercijalne poslove Jovanu Čorbiću da je prinuđen da zbog smanjene proizvodnje ispod 50 odsto obustavi proizvodnju peleta”, naveo je Braunović.

Isporuka sirovina ka tom preduzeću je 76 odsto od dinamičkog plana.

“Ako se uzmu u obzir vremenski uslovi i sve poteškoće sa kojima smo se susretali u prvoj polovini godine kao i ostali proizvođači i prerađivači koji su manje zadovoljeni, a sanbdevaju tržište, a posebno ako se uzme u obzir da je Bio Enerdži Point do pre dve godine sa istim brojem zaposlenih a 40 odsto manjim ugovorom nego što ga ima danas bez negodovanja i istupa u javnost normalno funksionisalo. Da li se iza toga krije nešto drugo? Možda kao razlog možemo navesti ono što gospodin Drakulić prećutkuje – izgradnja elektrane na drvnu masu koja dnevno sagori 150m3 drveta, dok građani jedva nalaze cepanicu da nalože smederevac”, kaže Braunović.

Čelnik Srbijašuma ističe da to ne treba da bude njihova briga.

“Naše je da se odgovorno odnosimo prema osnivaču – Vladi Srbije i vama kao predsedniku vlade, kao i prema građanima Republike Srbije imajući u vidu da gazdujemo državnom šumom”, rekao je.

Braunović kaže da što se tiče optužbi Drakulića i njegovih saradnika da preduzeće Srbijašume sirovinu prodaje preko posrednika po duplo većim cenama, a imajući u vidu da svaki kupac pri potpisivanju ugovora potpisuje i izjavu pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću, da neprerađenu sirovinu ne sme prodavati trećem licu, da su više puta na sastancima od Drakulića tražili imena tih pravnih lica, ali da nikada nisu dostavljena.

Braunović navodi da radnici Srbijašuma, kojih ima više od 3.000, a od kojih 1.500 prima minimalni lični dohodak, svakodnevno ulažu nadljudske napore svesni značaja koje to preduzeće u ovoj situaciji zauzima.

“Odgovorno tvrdim da će Javno preduzeće Srbijašume ispuniti plan koji je ove godine veći nego ikada. Jedino što ne možemo u ovom trenutku da garantujemo jeste da možemo da odgovorimo na nezajažljive apetite gospodina Drakulića i njemu sličnih, jer kada su ulazili u te investicije ni u jednom momentu se nisu konsultovali sa Javnom preduzećem Srbijašume. Da podsetimo, ovde se ne radi o nepoštovanju ugovora koji svake godine bude ispoštovan, već o dinamici poštovanja istog, koji je svake godine uslovljen vanrednim okolnostima”, poručio je Braunović.

Takođe, naveo je da u prilog tim tvrdnjama dostaviti podatke o proizvodnji i prodaji ogrevnog drveta kao i dugoročne ugovore Drakulića.

Nećemo nastaviti sa isporukom do garancija da će proizvodnja hitno biti nastavljena, poručio je Braunović.

indeksonline.rs/Tanjug