Organizatori protesta traže da se hitno zaustave i spreče buduća izlivanja mazuta u reku, kao i da Zavod za javno zdravlje objavi izveštaj o uticaju nedavne katastrofe na zdravlje ljudi.

Osim toga, traže i pokretanje odgovarajućeg postupka protiv odgovornih i smenu osoba koje su odgovorne za ekološku katastrofu.

Skup će biti organizovan pod sloganima “Stop nemaru” i “Hoćemo zdravu životnu sredinu”, a dobio je podršku, pored brojnih građana na društvenim mrežama, i Građanskih inicijativa, koje su se pridružile zahtevima.

“Nadležne institucije pozivamo da odgovore na zahteve ljudi koji protestuju, a ne da ćutanjem saučestvuju u uništavanju životne sredine koje ima nesagledive posledice po zdravlje i živote ljudi”, naveli se u saopštenju.

Podsećamo, u reku Rašku se pre dve nedelje izlivao mazut iz “Gradske toplane”, a manji broj građana se nekoliko dana nakon toga okupio i mirno izrazio nezadovoljstva stanjem i kvalitetom životne sredine u ovom gradu. Protest u Novom Pazaru počinje u nedelju u 16 sati.

indeksonline.rs/freemedia.rs