Šef Misije Saveta Evrope, Tobijas Flesenkemper sa delegacijom posetio je danas Bošnjačko nacionalno vijeće i sastao se sa predsednicom Jasminom Curić i rukovodstvom Vijeća.

Na sastanku su razgovarali o implementaciji Okvirne konvencije o zaštiti nacionalnih manjina u Srbiji, Akcionom planu za manjine i predstojećem popisu stanovništva.

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća istakla je da Vijeće nije zadovoljno ovim Akcionim planom kao što nije bilo zadovoljno ni prvim upravo jer pitanja koja su od suštinskog značaja za Bošnjake nisu uzeta u obzir.

’’Mi ćemo raditi na tome da damo svoj doprinos u procesu pristupanja Srbije EU, ali istovremeno ćemo naglašavati i isticati sve ono što nije dobro’’ kazala je Curić.

’’Što se popisa stanovništva tiče, zajednički zaključak je da je popis od suštinske važnosti za ostvarivanje prava Bošnjaka i istakli smo da smo aktivno uključeni u taj proces i da ćemo biti partneri Republičkom zavodu za statistiku koji je i zadužen za sprovođenje popisa“, kazala je predsjednica BNV Jasmina Curić.

Ona je dodala da će Bošnjačko nacionalno vijeće vrlo uskoro početi kampanju koja se tiče upravo popisa stanovništva.

’’Na sastanku sam govorio o poseti eksperata koji se bave nadzorom nad sprovođenjem Povelje o regionalnim i manjinskim jezicima. Diskutovali smo i o tome na koji način Savet Evrope uz podršku EU kroz svoje programe, koji se tiču jednakosti i raznolikosti, pruža podršku izradi nacrta Akcionog plana za nacionalne manjine. Kao što znate, očekuje nas popis stanovništva u oktobru i o tome smo takođe razgovarali, odnosno, razgovarali smo o značaju popisa za nacionalne manjine i naravno o tome koliko je važno da pripadnici nacionalnih manjina i svi građani budu na vreme obavešteni o značaju i načinu na koji se popis implementira kao i o postojanju prevedenih dokumenata na tu temu. Složili smo se da u Srbiji treba da postoji jedna atmosfera poštovanja i razumevanja koju svi treba da poštujemo“, kazao je šef Misije Savjeta Evrope Flesenkemper i dodao da je nedavno počela realizacija projekta koji se tiče borbe protiv govora mržnje, jer upravo manjine često budu žrtve tog fenomena, što, kako kaže, nikako nije dobro za Srbiju.