GRADINA – I ovog petka na graničnim prelazima na ulazi i izlazu iz Srbije su velike gužve i duga čekanja, a takva situacija očekuje se i za vikend, zbog početka raspusta u više zapadnih zemalja, ali i odlaska na odmor naših građana.

Od danas posle podne, počeo je školski raspust u pet nemačkih pokrajina – Bremen, Donja Zaksonija, Zaksonija, Zaksen-Anhalt i Tiringija, odakle dolaze naši ljudi, ali i mnogo gastarbajtera turskog porekla, koji preko Srbije putuju za Tursku.

Takođe, raspust je počeo i u delovima Holandije.

Na graničnom prelazu Gradina, sa Bugarskom, trenutno putnici čekaju oko dva sata na ulazak u tu zemlju, javlja reporter Tanjuga.

Budući da se naredna dva dana očekuju još veće gužve na Gradini, apel svim putnicima je da, ukoliko moraju preko ovog prelaza, ponesu veće količine vode i budu strpljivi.

Da čekanje na visokim temperaturama teško pada putnicima, potvrđuje i jedna putnica iz Srbije, koja je rekla da čeka na prelazu oko sat i po na velikoj vrućini, zbog čega poručuje svima da ponesu dovoljno vode i da se lagano obuku.

Kragujevčanin, koji je put Bugarske krenuo poslovno, takođe je proveo sat i po vremena na “vrelini”.

Najveći broj putnika su turski državljani iz zemalja zapadne Evrope, koji su krenuli na odmor u domovinu.

Kada je reč o susednoj Bugarskoj, putnicima se savetuje da budu obazrivi, jer su u toku radovi na izgradnji autoputa, kao i da putarinu plate elektronski, kako bi izbegli dodatno čekanje na ulasku u tu zemlju.

Granični prelaz Gradina inače je jedan od najfrekventnijih i obavezna stanica stotinama hiljada turskih državljana koji iz Nemačke, Francuske, Austrije i drugih zemalja, gde žive i rade, kreću put Turske gde provode godišnje odmore.

Gužva je i na prelazu Preševo, i na izlazu i na ulazu u zemlju.

Međutim, najveće gužve su na ulazu u Srbiju iz pravca Mađarske, pa je tako na Horgošu, najvećem prelazu, otvoreno svih šest raspoloživih traka.

Putnicima bi, zato, bilo lakše da se upute na druge, manje prelaze sa Mađarskom, poput Kelebije, na kojoj je, prema kamerama MUP-a, oko 15 sati bilo svega nekoliko automobila.

Povećan broj vozila u oba pravca primetan je i na prelazu Batrovci, sa Hrvatskom, gde se tek može očekivati talas putnika iz zapadne Evrope.

Kada je reč o pravcu prema Crnoj Gori, na prelazu Jabuka je duga kolona vozila na izlazu iz Srbije, dok je na prelazu Špiljani nešto manje automobila, pokazuju kamere MUP-a.

indeksonline.rs/Tanjug