Košarkašica Vašaš akademije Nadia Smailbegović rekla je da će će maksimalno potruditi da izbori mesto u reprezentaciji Srbije, koju od 22. septembra do 1. oktobra očekuje Svetsko prvenstvo u Sidneju.

“Velika je stvar za mene što sam i dalje među kandidatkinjama za planetarni šampionat u Australiji. Pripreme nastavljamo 25. jula. Atmosfera je bila sjajna. Starije košarkašice, njih sedam, sjajno su prihvatile nas 13 mlađih”, rekla je Smailbegović.

Ona je prošla sve selekcije Srbije, počev od pionirske, a za najjaču reprezentaciju debitovala je prošlog meseca na prijateljskim utakmicama sa Turskom u Beogradu, da bi potom igrala i na turniru u Atini.

“Mnogo su mi značile ove pripreme i rad sa selektorkom Marinom Maljković i njenim saradnicima. Ona je zaista posebna. Tempo je bio žestok i osećam da sam mnogo napredovala”, ocenila je Smailbegović.

“I rezultatski je bilo dobro. Dva puta smo dobile Tursku. U Atini smo na startu izgubile od Poljske, a onda smo savladale Grčku i Hrvatsku. Nisam ulazila u igru na samo jednoj utakmici”, dodala je ona.

Srbija će na Svetskom prvenstvu u Sidneju igrati u B grupi, u kojoj su još domaćin Australija, Francuska, Japan, Kanada i Mali.

Smailbegović ima 21 godinu, pokriva poziciju beka i počela je karijeru u Košarkaškom klubu Pazar.

Sa Vašaš akademijom iz Budimpešte, u kojoj je od kraja 2016, nedavno je produžila ugovor na još godinu dana.

“Iza mene je najzrelija i najbolja sezona u elitnoj ligi Mađarske, koja je sigurno među četiri najjače u Evropi. Ušle smo u plej-of i završile prvenstvo na šestom mestu. To je dobar rezultat, ako se ima u vidu da smo veoma mlada ekipa i bez inostranih košarkašica, s obzirom da se ja vodim kao domaća igračica”, navela je Smailbegović.

Trener Vašaš akademije je Miloš Pavlović, s kojim je ranije sarađivala u mlađim reprezentativnim kategorijama.

“Odličan je trener i radujem se što ostaje u klubu. Mislim da će i ambicije Vašaš akademije naredne sezone biti veće. Želimo u plej-of sa neke bolje pozicije, kao i da igramo Evrokup”, zaključila je Smailbegović.

M. Minić