Polaganjem kamena temeljca, u prisustvu prvog potpredsjednika Vlade Srbije i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića i predsjednika opštine Tutin Saliha Hota, započeta je izgradnja novog vrtića u Tutinu u naselju Svračiće.

Novi vrtić prostiraće se na oko 1000 m2, vrednost investicije je preko 94 miliona dinara, a završetak radova predviđen je za april 2023. godine.

„Izgradnjom novog objekta obezbjedićemo 100 novih mesta za mališane iz Tutina, čime praktično ukidamo liste čekanja za upis u vrtić u ovoj opštini. Na taj način dajemo podršku Predškolskoj ustanovi „Habiba Stočević“, lokalnoj samoupravi, ali i roditeljima i omogućavamo povećanje obuhvata dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, što je jedan od strateških ciljeva“, rekao je ministar i dodao da Ministarstvo kroz Projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ gradi ili dograđuje vrtiće u još 22 lokalne samouprave širom Srbije.

Ministar je objasnio da su do sada završena tri vrtića u Doljevcu, Žitorađi i Sremskoj Mitrovici, kao i da će do septembra biti završeni radovi na još četiri vrtića – dva u Kruševcu i po jedan u Loznici i Merošini. Radovi su u toku na vrtićima u Vladičinom Hanu i Prokuplju, dok se početak radova očekuje se i na objektima u Smederevu i Šidu.

„Za jedanaest vrtića je u planu raspisivanje tendera za izvođače radova, od kojih je jedan
tender za vrtić u Novom Pazaru od 270 novih mesta za decu predškolskog uzrasta“, najavio je Ružić.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Svetskom bankom sprovodi Program „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ putem kog izgradnjom novih i dogradnjom postojećih vrtića obezbeđuje proširivanje kapaciteta i mesta u predškolskim ustanovama za 11.000 mališana.

indeksonline.rs/Foto: Opština Tutin/fb