Predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić rekao je danas da su obducentski nalazi iz Srbije, Bosne i Nemačke pokazali da je njegov otac, bivši muftija Islamske zajednice (IZ) u Srbiji i lider ove stranke Muamer Zukorlić preminuo prirodnom smrću.

On je na konferenciji za novinare, u prisustvu najbližih članova svoje porodice i saradnika, u Novom Pazaru rekao da smrt nije nastupila kao posledica infarkta ili pucanja aorte, kako je ranije bilo preneto.

“Svi obducenti su zaključili da nije došlo do pucanja aorte, kako je smatrala prisutna ekipa lekara na dan smrti mog oca. Iskušenje kroz koje smo mi prošli ne želimo nikome, porodica oseća veliko olakšanje, jer su se sva tri tima međunarodnih stručnjaka usaglasila da rahmetli muftija nije otrovan i da je preminuo prirodnom smrću“, rekao je Zukorlić.

On je istakao da je u ceo proces bilo uključeno 14 stručnjaka sa šest laboratorija iz pet država.

“Nezavisno od sudskog procesa srbijanskog tužilaštva, a na zahtev porodice, uzeti su uzorci i urađena je obdukcija i u Institutu za sudsku medicinu u Ljubljani, kao i u Hamburgu, odakle smo dobili zaključke da smrt je prirodna, uzrokovana akutnim zastojem rada srca zbog ranijih promena na srcu i oboljenja srca“, rekao je Zukorlić.
On je pojasnio da su razlozi za njihovu sumnju i pokretanje istrage bili rezultati dve nezavisne laboratorije u Turskoj, koje su ranije utvrdile da je njegov otac nije umro prirodnom smrću.

“Zaslužili smo da znamo od čega je umro rahmetli muftija, tako da smo pre ukupa uzeli dlaku sa njegove brade, a dve nezavisne laboratorije, od kojih je jedna Institut za sudsku medicini pri Ministartstvu pravde Republike Turske, a druga Laboratorija za klinička ispitivanja Šišli u Istanbulu, utvrdile da on umro od posledica trovanja teškim metalima i hranom“, rekao je Zukorlić.

On je istakao da će sada od njih tražiti objašnjenje tih rezultata.

“Želimo da znamo koje su to teške metale oni testirali, a na osnovu kojih su zaključili da postoji 60 odsto šansa da je preminuo od posledica trovanja. Naravno da je nama mnogo lakše što sada znamo da niko nije smeo da se drzne i podigne ruku na život našeg vođe i oca“, rekao je Zukorlić.

Dodao je da je rasvetljivanje okolnosti smrti muftije Zukorlića bila obaveza kako porodice, tako i njegovog naroda.,

Podsećamo, Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru saopštilo je sredinom juna da je Zukorlić umro prirodnom smrću, kao posledica naglog pogoršanja funckije i sledstevnog prestanka rada srca na terenu od ranije prisutnog teškog i progresivnog oboljenja srca.

Zukorlićevo telo je nakon obdukcije sahranjeno u haremu Altun alem džamije u Novom Pazaru, koja predstavlja jedno od retkih remek-dela islamske arhitekture iz 16. veka.

Zukorlić je preminuo iznenada 6. novembra prošle godine u 51. godini.