BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je uplašen zbog moguće reakcije srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, nakon najave Prištine o primeni odluke o preregistraciji vozila.

“Moj zahtev je samo da budu mirni. Šta god da pokušaju da urade, samo da naši budu mirni. Ako krenu u mitinge i demonstracije, samo da to urade mirno, da ne daju Albancima nijedan povod da pucaju u masu, kao što su to prošli put uradili i bez povoda. Samo da budu mirni i da nam daju vreme”, rekao je Vučić novinarima u predsedništvu.

Uputio je molbu i Albancima “da ne krenu u napad na Srbe” i ocenio da Zapad u ovom trenutku nema interes za bilo kakav sukob na Kosovu.

“Mislim da je ovo pre svega rezultat jedne neodgovorne i neozbiljne politike koja ne razume da ne može sebi da daje za pravo u svemu onome gde je nekom drugome to pravo uskratio”, rekao je Vučić.

Kazao je da je od juče obavio mnogo razgovora sa predstavnicima medjunarodne zajednice, najviše sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i najavio da će nastaviti razgovore.

Na pitanje da li bi Srpska lista trebalo da napusti Vladu Kosova zbog najava Prištine, Vučić je kazao da nije nikakav problem da napuste vladu, ali upitao šta će time dobiti.

“Time će da urade šta? Da nemaju nikakvu vrstu kontrole. Oni nemaju nikakvu saradnju ni sa (premijerom Kosova Aljbinom) Kurtijem, ni sa kim. A malo što dobiju u budžetu koriste da pomognu srpskom narodu na Kosovu i Metohiji”, kazao je predsednik.

Kada nisu u vladi, dodao je Vučić, onda to dovodi do “ovakvih sukoba”.

indeksonline.rs/Beta