BEOGRAD – Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović, kojoj se sudi da je uticala na načelnike u policiji da ometaju istrage, podnela je tužbu protiv portala KRIK i urednika Stevana Dojčinovića i traži da joj se isplati 6.000 evra odštete zbog navodnog kršenja pretpostavke nevinosti i povrede časti i ugleda, preneo je danas taj portal.

Dodali su da je to jedanaesta tužba koja je podneta protiv KRIK-a tokom ove i prošle godine, a redakcija je tu tužbu ocenila kao pokušaj bivše državne sekretarke “da novinare zastraši i spreči ih da pišu o njoj i njenim kriminalnim vezama”.

Taj portal piše da Hrkalović u tužbi tvrdi da je KRIK u šest tekstova iz januara i februara ove godine izneo neistinite navode, da ju je bez dokaza i neosnovano doveo u vezu sa kriminalnim klanovima, posredno optužio za ubistvo advokata Dragoslava Ognjanovića i predstavio je kao ženu bez moralnih skrupula.

“Na ovaj način na nju se navlači gnev svih čitalaca s obzirom da je označena odgovorna osoba za neke od najtežih krivičnih dela čime joj je potencijalno i ugrožena bezbednost”, piše u tužbi.

Ona tuži KRIK zbog tekstova u kojima su izneti detalji optužnice protiv nje, kao i zbog toga što su novinari objavili da Hrkalović nije ispitana u pojedinim kriminalnim istragama, dodajući da KRIK u tekstu “kritikuje i tužilaštvo zato što ona nije makar saslušana u svojstvu svedoka”.

Hrkalovićeva navodi da je KRIK informacije objavio bez dokaza kao i da je novinari pre objavljivanja nisu kontaktirali i da su objavili sopstvena nagadjanja.

KRIK navodi da su njihovi novinari pokušali da stupe u kontakt sa Hrkalović posredstvom njenih branilaca i zatraže intervju, ali su odbijeni.

Ističu i da Hrkalović pre tužbe nije tražila demanti niti se u bilo kom trenutku javila redakciji sa zahtevom za ispravku teksta.

Iz KRIK-a su istakli da su godinama istraživali rad Hrkalovićeve u MUP-u i prikupljali “brojne dokaze koji ukazuju na to da je bivša državna sekretarka preko posrednika imala kontakt sa pojedinim kriminalcima, zbog čega je morala biti ispitana o ovim svojim kontaktima i vezama”.

Naglasili su da su protiv Krika, urednika i novinara tužbe podneli Predrag Koluvija (dve tužbe) kome se sudi zbog uzgajanja preko tone marihuane, šef obaveštajne agencija BIA Bratislav Gašić, šef policijskog odeljenja za zaštitu svedoka Goran Živković i njegovi saradnici (dve tužbe), Bogoljub Karić i Stanko Subotić, medjunarodna rudarska korporacija Mineko, list Kurir, kao i kum predsednika Srbije Nikola Petrović.

“KRIK smatra da je reč o takozvanim SLAPP tužbama čiji cilj nije postizanje pravde već zastrašivanje i finansijsko iznurivanje novinara i redakcije kao i njihovo odvraćanje od daljeg pisanja. Hrkalović, uprkos postupku koji se protiv nje vodi, i dalje uživa poverenje najmoćnijh ljudi u državi”, naveli su sa tog portala.

Beta