BEOGRAD – Predsednik Aleksandar Vučih izjavio je danas da ga brine što vidi odlučnost srpskog naroda da pruži svaku vrstu otpora albnaskom nasilju na KiM.

“Da postoji svaka vrsta otpora našeg naroda albanskom nasilju, ta želja je nedvosmislena. Apsolutno, ta želje je nedvosmislena i to je ono što me najviše i brine, što znači da je doteralo cara do duvara i da ljudi više ništa neće da trpe”, rekao je Vučić na pitanje N1 o grafitima s porukama “Čekamo vas ovde” sa potpisom “Brigada sever” koji su se, prema pisanju nekih medija, pojavili u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Vučić nije želeo da komentariše grafite i dodao kako su o njima pisali neki albanski mediji, što su preneli neki mediji u Beogradu.

“Od svih ovih stvari koje neko uradi treba da komjentarišem grafite? Ne pada mi na pamet”, rekao je kategorički predsednik Srbije.

“U veoma smo teškoj situaciji. Tražićemo kompromis grčevito u narednih deset dana, nadam se da ćemo uspeti. Da li verujem u to? Plašim se da će nas, kada budemo uspeli, čekati sledeća krivina, pa sledeća, i plašim se da je Rubik odavno pređen” istakao je Vučić.

On je naglasio da Beograd godinama govori o KS tablicam moleći prištinsku stranu da se to produži posle 2021. godine.

“Onda su oni jedva čekali da ih ukinu u potpunosti. Nama ne smeta da to izidaje ko god hoće, samo da budu statusno neutralne. Dogovorili smo s našim narodom da to bude mera kompromisa, ali neće Albanci. Neće ni KS tablice, a kamoli KM. Kažu da mogu sa BG tablama da dođu, zato što to nije Kosovo, a KM je Kosovo. Ne može ni KS, jer su oni međunarodno priznati. To što ih pola sveta nije przinalo i 80 odsto svetskog stanovništva nije ih briga, jer imaju silu kojom to mogu da sprovode u delo. To je njihov argument”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje N1 u čemu je problem sa KS tablicama.

indeksonline.rs/Tanjug