BEOGRAD – Predsednica Mađarske Katalin Novak poručila je danas, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da će ta zemlja podržati donošenje odluka o što skorijem priključenju Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana EU i da bi Mađarska volela da se to što pre ostvari.

Novakova je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla da je sa Vučićem razgovara danas o proširenju EU.

“Mađarska je podržala da Ukrajna i Moldavija dobiju status kandidata, to je mogućnost, ali ujedno i opasnost. Mogućnost znači da bi možda mogao da se ubrza proces intragacije ZB i da urode plodom napori zemlja ZB, u prvom redu Srbije koja je sa ostalim zemljama regiona učinila veoma ozbiljne korake, da bi se približila i odgovorila svim zahtevima EU”, rekla je Novakova.

Ističe da je EU potrebna Srbija, a ne samo obrnuto.

“Zbog toga ćemo svaki put podržati donošenje odluka o što skorijem priključenju Srbije i ostalih zemalja ZB i bilo bi nam drago da se to što pre ostvari”, poručila je Novakova.

Kazala je da joj je veoma drago što je mogla sa Vučićem da se sretne kao sa prijeteljem i ima otvoren razgovor.

“Imamo danas ovako dobre odnose dve zemlje, to može da bude čak i prirodno, ali se po sebi, ipak, ne podrazumeva. Dobro je što danas živimo u ovakvom miru i Mađari mogu da žive mirno i u dobrim uslovima u Srbiji, kao i srpska manjima u Mađarskoj, kao i da se rukovodioci dve zemlje dobro slažu i umeju da sarađuju. Hvala Vucicću što je doprineo tome i dao sve od sebe da odnosi dve zemlje dostignu ovaj nivo koji nismo videli nikad ranije”, rekla je Novakova.

Zahvalila je na pozivu i iskrenom razgovoru i navela da su pričali ne samo o odnosima dve zemlje već i o poteškoćama koje predstoje svetu i regionu.

“Ovo nije jednostavan period, rat u Ukrajini i sankcije koje su usledile, enegetska kriza koja je posledica sankcija, ima posledice i u Srbiji i Mađarskoj, u Evropi i šire. Predstoji nam težak period, jer ovaj rat se neće brzo završiti, već odužiti”, navela je predsednica Novak.

Istakla je da se zato uvek naglašava značaj mira i da treba rat što pre da se završi, sedne za sto i razavora o miru i postigne sporazum o miru.

Ona je rekla da mnogi kažu da od Drugog svetskog rata nije bilo rata u Evropi i naglasila da to nije tačno.

“Ali mi koji smo danas ovde prisutni, nas dvoje, vrlo dobro znamo da to nije istina, jer se dobro sećamo rata koji se pre 20 godina ovde završio, na vašem području. I ne želimo da ponovo dođe do jednog tako dugotrajnog rata ponovo na teritoriji Evrope i zato sve činimo u interesu postizanja mira”, istakla je Novak.

Istakla je da predstoji period pun izazova i da treba da se pripremimo i odgovorimo ti izazovima.

Kaže da je sa Vučićem razgovarala i o opasnosti od novog talasa masovne migracije kroz Srbiju i Mađarsku i zahvalila Srbiji što sve čini da se smanji pritisak migranata na grainici dve zemlje.

Napomenula je da je cilj migranata da prođu kroz Srbiju i Mađarsku, a ne da se tu zadrže i da treba da skrenu pažnju svetu i Evopi, da obrate pažnju na problem migracije zbog bezbednosnih razloga.

Hvala Vučiću što možemo i po tom pitanju da računamo na Srbiju, poručila je ona.

Novakova kaže da dve zemlje imaju i mnogo čvršće i intenzivnije ekonmske odnose nego ranije i da je Srbija u pravom trenutku bila partner u ostvarivanju podrške za privrednike u Srbiji, kao i da je Vučić shvatio da je veoma važno da se područje Vojvodine ekonomski razvija, i uz finansijsku podršku Mađarske, jer to doprinosi razvoju cele srpske privrede.

“Hvala Aleksandre što smo razgovarali kao iskreni prijatelji”, zaključila je predsednica Mađarske Novak.

indeksonline.rs/Tanjug