U situaciji u kojoj se Srbija danas nalazi, slika sa otvaranja sajma vina neodoljivo budi asocijaciju na roman Clochmerle iz 1934. godine u kome se političari bave pitanjem gde će biti postavljen javni toalet, komentariše za Danas Srbijanka Turajlić, profesorka Univerziteta u Beogradu u penziji.

Prvi međunarodni sajam vina, „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, otvoren je danas na Beogradskom sajmu i trajaće do nedelje, 4. septembra.

Iz tri države „Otvorenog Balkana“, Srbije, Severne Makedonije i Albanije, najviši državni zvaničnici su otvorili otvorili ovu manifestaciju – Aleksandar Vučić i predsednici vlada Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama, a prisustvovao je i premijer Crne Gore Dritan Abazović.

“Otvoreni Balkan je pre svega zasnovan na ekonomskoj saradnji tri zemlje u kojima živi preko dvanaest miliona stanovnika. Treba podsetiti da je ideju o ovom konceptru pokrenuo Edi Rama u Berlinu, pa su kasnije podržali predsednik Vučić i tadašnji premijer Zoran Zaev. Sjedinjene države otvoreno podržaju ovu ideju i možda ona ne bi ni zaživela da nije njihove političke podrške. Pitanje je u kojem će trenutku zemlje Balkana pristupiti EU, rok za prijem ne postoji i nije izvestan, pa u tom smislu nam ostaju regionalne inicijative zasnovane na zajedničkom tržištu i bilateralnoj saradnji. Neke države smatraju da je „Otvoreni Balkan“ povezan sa srpskim svetom i političkom dominacijom Aleksandra Vučića ali to je u logičkom narativu potpuno pogrešna percepcija, ovoj inicijativi treba pružiti šansu. SAD su jasne, podržavamo bez fusnota inicijativu Otvoreni Balkan, što može biti još jedan okvir za rešavanje ključnog političkog izazova – to je Kosovo. Sa jedne strane je Otvoreni Balkan čije države su na putu prema članstvu u EU i to je imperativ, a sa druge strane je za sada zatvorena i povremeno depresivna EU – kaže za Danas Fahrudin Kladničanin, politički analitičar”.

DANAS