BEOGRAD – U Specijalnom sudu u Beogradu očekuje se nastavak pripremnog ročišta u procesu protiv organizovane grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici terete za sedam ubistva, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

U dva navrata više marica u pratnji dzipova Žandarmerije ušli su u zgradu Specijalnog suda, a ispred same zgrade su jake mere obezbeđenja.

Na današnjem pripremnom ročištu advokati odbrane treba da završe svoja uvodna izlaganja, nakon čega će biti pročitana druga optužnica protiv ovog klana.

Pripremno ročište je zatvoreno za javnost i njemu mogu da prisustvuju samo optuženi, njihovi branioci, punomoćnici oštećenih , postupajući tužilac i sudsko veće.

Druga optužnica protiv ovog klana za još dva ubistva je potvrđena i sredinom jula sud je na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal doneo rešenje o spajanju dve optužnice.

Advokati Nikola Ristović i Miloš Malidžan, koji su branili Belivuka i nekolicinu pripadnika njegove grupe, otkazali su punomoćje svim pripadnicima ove kriminalne grupe i saopštili su da izlaze iz ovog predmeta.

Naime, Belivuk i Miljković su u julu angažovali nove advokate Vladimira Petrovića i Gordanu Božilović Petrović koji će ih zastupati u daljem postupku.

Optuzeni član ove kriminalne grupe Srđan Lalić, zaključio je sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i postao svedok okrivljeni.

Prema ovom sporazumu on će svedočiti protiv ove kriminalne grupe i biće osuđen na kaznu zatvora od 18 godina, koja će mu biti izrečena na kraju suđenja.

Lalić je inače optužen za šest ubistava, oružje i otmicu za šta mu je pretio doživotni zatvor.

Pored Lalića u ovom postupku status svedoka saradnika imaju i Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, koji su za kazne zatvora od 14 15 godina pristali da svedoce svojih nekadašnjih prijatelja, članova ove kriminalne grupe.

Belivuk, Miljković i još 28 pripadnika njihove organizovane grupe prvom optužznicom se terete za ubistva Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Milana Ljepoje, kao i za oružje, drogu, otmicu i silovanje.

Drugom optužnicom se pripadnici terete za ubistva Gorana Mihjalovića i Nikole Mitića.

Na današnje ročište Belivuk Miljković i ostali optuženi su dovedenii iz pritvora Okružnog zatvora, dok je četvoro došlo sa slobode, a troje svedoka okrivljenih su dovedeni sa tajnih lokacija.

Specijalno tužilaštvo u Crnoj Gori je podiglo optužnicu protiv Belivuka, Miljkovića, Jankovića i Ratka Živkovića zbog otmice Mileta Radulovića zvanog Kapetan.

indeksonline.rs/Tanjug