Ove godine program obilježavanja Dana samoopredjeljenja započinjemo promocijom knjige “Aćif ef. Hadžiahmetović Bljuta VELIKAN SANDŽAKA, autora Ismeta Azizija u izdanju Fondacije „Memorijalni centar Hadžet“. Ova knjiga, predstavlja prvo ovakvo djelo, po obimu i sadržaju, objavljeno na bosanskom jeziku.

O ovom djelu večeras su govorili:
1. Prof. dr. Nedžmedin Spahiu recenzent
2. Muhedin Fijuljanin, potpredsjednik Vijeća i urednik izdanja na bosanskom jeziku
3. Prof. dr. Hivzo Gološ i
4. Ismet Azizi, autor.

Tokom promocije sandžačkoj, a i široj javnosti predstavljeno je odlikovanje sa ukazom koji je Aćifa efendiju Hadžiahmetovića odlikovao Predsjednik Republike Albanije NJ.E. Ilir Meta 29. jula 2022. godine.

Najviša državna odlikovanja su pored Aćif efendije dodjeljenja značajnim historijskim ličnostima iz Sandžaka, odlikovani su posthumno: Ahmed Daca, Mula Jakup Kardović, Ferhat beg Draga, Nedžib Draga, Ajdin Draga, Dželal Mitrovica i Derviš Mitrovica.

Aćif efendija Hadžiahmetović je odlikovan najvišim državnim priznanjem herojstva Republike Albanije – Vitez Skenderbegovog reda.

U obrazloženju ovog ukaza Predsjednika Albanije stoji:
„Aćif efenidji Hadžiahmetoviću posthumno se dodjeljuje
Orden Viteza Skenderbegovog reda sa posebnom zahvalnošću za doprinos za odbranu od asimilacije i nestanka Albanaca u Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca kao i za očuvanje integriteta albanskih teritorija.

Sa izuzetnom zahvalnošću za uzvišenu borbu tokom Drugog svetskog rata u odbrani nedužnog bošnjačkog i albanskog stanovništva koje su četničke bande pokušale da istrijebe.“

Bošnjaci, a i svi građani Sandžaka dane 25, 26. i 27. oktobra obilježavaju kao Dane samoopredjeljenja, u čast referenduma građana Sandžaka održanog 1991. godine, za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka.

Više puta kroz historiju, sandžački Bošnjaci i njihovi politički lideri, na različite načine, ukazivali su na nepodnošljiv položaj u kojem se nalaze Bošnjaci na ovom području i na neriješen status regije Sandžak.

25, 26. i 27. oktobra 1991. godine, na osnovu odluke Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka održan je referendum građana Sandžaka o autonomiji Sandžaka. Referendum je organizovan u svim opštinama u Sandžaku ali i u drugim mjestima gdje privremeno žive i rade građani u inostranstvu.

Značaj datuma održavanja referenduma za bošnjački i druge narode koji žive na području regije Sandžak je nemjerljiv jer su građani regije Sandžak u tom periodu pokazali jedinstvo i opredjeljenje evropskim vrednostima i očuvanju mira, očuvanju međuvjerske i međunacionalne tolerancije i suživota na prostoru Sandžaka.
#Aćifefendija #BNV #velikanSandžaka #Sandžak #Kosovo