BEOGRAD – Svi u energetskom sistemu su spremni za početak grejne sezone i nema razloga za odlaganje, ali stanove ne treba grejati kada je spoljna temperatura visoka, poručila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

“Svi su spremni, ima dovoljno energenata, i gasa i mazuta. Ono što je takođe dobra vest je da EPS već nekoliko dana ne uvozi struju, rekla je Mihajlović posle sednice Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

Ona je istakla da su Poslovno udruženje „Toplane Srbije” i „Beogradske elektrane”, kao i EPS, EMS, EDS, „Srbijagas”, Uprava za rezerve energenata su potpuno spremni za početak grejne sezone u skladu sa Zakonom o energetici i sve je spremno da grejna sezona počne 15. oktobra.

Mihajlović je dodala da stanove ne treba grejati kada je spoljna temperatura visoka, i da će biti potrebno nekoliko dana da se proveri da sve funkcioniše i tehnički, ali svakako, ističe, sve je spremno da grejna sezona počne na vreme.

Ona je navela da su Elektroprivreda Srbija, Elektromreža Srbije i Elektrodistribucija Srbije, “Srbijagas”, toplane i Uprava za rezerve energenata kao i na svake dve nedelje podneli izveštaje o radu, navodi se u saopštenju ministarstva.

Na sednici je bilo reči i o planiranim nabavkama mazuta za EPS, o proizvodnji i nabavci uglja, mogućoj proizvodnji električne energije tokom zimskih meseci i projekcijama za uvoz energije.

Predstavnici JP “Srbijagas” izvestili su o popunjavanju PSG “Banatski Dvor” i isporukama gasa termoelektranama-toplanama, uz ukazivanje na potrebu za racionalno korišćenje ovog energenta.

Takođe, kako se navodi, razmatrana je situacija u vezi sa snabdevanjem naftom i naftnim derivatima, koje se odvija stabilno, kao i rešavanjem problema u snabdevanju tržišta peletom.

Tanjug