NOVI PAZAR – Građani Novog Pazara imaće ove zime efikasnije grejanje, tokom 24 časa, zdraviju životnu sredinu, ali i znatne uštede na energetnima, uz manji gubitak energije, poručila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mhajlović, nakon otvaranja novoizgrađene gradske toplane na biomasu u tom gradu.

Uz toplanu je izgrađeno oko dva kilometra nove toplovodne mreže, rekonstruisana je postojeća i povećan je kapacitet daljinskog grejanja sa 100.000 kvadratnih metara na 240.000 kvadrata.

“Kada smo u februaru bili na ovom istom mestu, najavili smo da će Novi Pazar dobiti novu toplanu do početka grejne sezone, to obećanje je sada ispunjeno”, rekla je Mihajlović.

Važna poruka je, ističe, da su smanjeni gubici u toplovodu, koji su bili između 20 i 22 odsto, na ispod osam procenata.

“Posebno je važno da će građani imati grejanje 24 časa dnevno, da će biti nula emisije sumpor-dioksida, a 87 odsto manje emisije ugljen-dioksida”, istakla je Mihajlović.

Naglasila je da je u planu da Novi Pazar dobije još jednu toplanu i reši reši problem kvaliteta vazduha.

“Nova toplana u potpunosti isključuje mazut iz upotrebe i koristiće biomasu kao glavni energent. Nastavićemo da radimo u Novom Pazaru i čitavom okrugu i na izgradnji i rekonstrukciji puteva i u svim drugim oblastima. Svim što je urađeno u Novom Pazaru, ne samo u ovom resoru, pokazali smo da najbolje rezultate postižemo kad radimo zajedno”, rekla je Mihajlović.

Vrednost investicije je 6,5 miliona evra, a projekat je realizovan u saradnji sa nemačkom razvojnom bankom KfW i uz podršku Švajcarske.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac zahvalio je potpredsednici vlade i Ministarstvu koje vodi, na predanosti koju su pokazali da grad dobije novu toplanu.

“Imaćemo čistiji vazduh, jer će toplana koristiti ekološki prihvatljive energente, a posebno važno je što je toplana praktično izmeštena iz centra grada“, naveo je Biševac.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji, Anke Kondar rekla je da projekat pokazuje da se saradnja Nemačke i Srbije ne odnosi samo na Beograd, već na celu Srbiju.

“Podržavamo ekonomski razvoj Srbije i usklađivanje sa EU i ovo je jedan od dokaza da naša saradnja daje efekte. Oktobra prošle godine naša saradnja postala je jača potpisivanjem klimatskog partnerstva, koje je okvir za zajednički rad na pravednoj energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji“, rekla je ambasadorka Kondar.

Projekat je, sa više od milion evra, podržala Švajcarska kancelarija za saradnju u Srbiji, a njen direktor Ričard Koli rekao je da će Švajcarska nastaviti da podržava projekte Ministarstva rudarstva sa ciljem dekarbonizacije privrede i većeg učešća obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne i toplotne energije.

Tanjug