BEOGRAD – Prvi deo rasprave na sednici Skupštine Srbije obelezila je danas oštra polemika između vlasti i opozicije o izjavama člana kriminalnog klana Veljka Belivuka tokom suđenja u ponedeljak, a šef poslaničke grupe “Aleksandar Vucić – zajedno možemo sve” Milenko Jovanov optužio je pojedine poslanike opozicije da je “nekima od njih šef Belivuk”.

Šef posalničkog kluba Evropski regioni Aleksandar Olenik zatražio je da se proveri u kakvom je odnosu sekretar Vlade Novak Nedić bio sa Belivukom, a na to mu je Jovanov odgovorio da on ako ima neka saznanja o tome podnese prijavu, uz komentar kako pojedini predstavnici opozicije i u parlamentu prenose reči Belivuka, za “slučaj da ih neko nije čuo”.

Na istu temu osvrnuo se i poslanik Zeleno – levi klub Radomir Lazić koji je kazao da treba videti s kim se slikao Belivuk i s kim je bio blizak i da bi trebalo čuti šta je Belivuk rekao u svom svedočenju.

Jovanov je kazao da je očigledno da neki ne razlikuju svedoka i okrivljenog, te da je Belivuk okrivljeni i da je pravo okrivljenog da se brani i laganjem što on čini, tvrdeći da nije učestvovao u svemu onome što mu se stavlja na teret i za šta postoje dokazi, a da priča o stvarima za koje ga niko ne pita.

“Rezultet je da Skupština Srbije ima poslanike kojima je lider Veljjko Belivuk i koji njegovu reč prenose u ovaj parlament”, rekao je Jovanov.

Olenik je kritikovao predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima tvrdeći da neka ministarstva poput Ministarstva za evropske integracije nemaju nikakvu funciju, ako nova vlada ne uvede sankcije Rusiji, a da Ministartvo prosvete i nauke nema smisla, ako će, kako je kazao, crkva da uređuje udžbenike iz bologije.

On je rekao da će srpska privreda ostati bez 80 odsto evropskog tržišta koje ne može da zameni, kao što može da zameni, kako je rekao, ruski gas

Na to mu je Jovanov odgovorio da je govorio uvredljivo o SPC i istakao da on sa 2,3 odsto podrške ne može da kaže da predstavlja sve građane Vojvodine,a posebo što, kako je rekao, živi u Beogradu.

Jovanov je istakao da Vovodina ima 100 milijardi dinara budžeta danas, a da je za vreme vlasti onih čiji je Olenik eksponenet imala 70 milijardi dinara, aludirajući da iza Olenika stoji Liga socijaldemokarata Vojvodine.

Odgovarajući Oleniku na to da je potrebno uvesti sankcije Rusiji, šef poslaničke grupe “Aleksandar Vučić -zajedno možemo sve je rekao da Olenik sa “neverovatnom lakoćom neodgovornosti kaže- uvedite sankcije Rusiji”.

Jovanov je upitao zašto građanima ne kaže šta radimo posle toga kada budemo imali tenzije i unutar i van zemlje zbog toga”.

“Zašto ne kažete ljudima šta sledi posle toga. Sledeći korak je priznajte realnost odrecite se KiM.Vama to ne bi bio problem ,ali velikom broju građana Srbije i nama jeste. Postoji treći korak koji kaže da priznamo da smo počinili genocid u Sreebrnici “, rekao je Jovanov.

On je dodao da je tačno da Srbija ima najveći deo tržista u EU, ali je naglasio da je najvećim delom ta ekonomija naslonjena na energetiku gde zavisi od Rusije i dodao da je važno da Srbija objasni svoju poziciju, a ne da trpi pritiske i da se pritisci i u Srbiji vrše na vladu.

Zbog Olenikove opsake da crkva menja udžzbenike iz biologije, reagovali su i poslanik poslaničkog kluba Nada, Dušan Radosavljević, kao i poslanica Dveri Radmila Vasić koji su kazali da je njihov kolega iz Evropskih regiona uvredio i SPC, ali i sve građane pravoslavne veroispovesti.

Olenik je kazao da Evropski regioni neće podržati Predlog izmena i dopuna Zakona o ministarstsvima isticući da je nova vlada glomazna.

Poslanici opozicije kritikovali su to što je sednica sazvana po hitnom postupku, a glavne zamerke suj bile na to što će nova vlada imati 25 resora.

“Ovaj zakon o ministarstvima donosi nam najveću vladu u novijoj istoriji. Mađarska ima 12 minstartva , Finska 11, Irska 14, Slovačka i Norveška po 15, a Srbija 25”, kazao je Radomir Lazović i dodao da se od građana očekuje da štede i ne uključuje im se grejanje, te dodao da tu “nije samo u pitanju broj ministarstava, već i državsnih sekretara, ali i vozača”.

Na to mu je Jovanov odgooirio da očigledno nije upućen da u drugim državama ima mnogo više državnih sekretara nego u Srbiji i da oni imaju mnogo veća ovlšćenja od naših.

Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i poslanica SNS Jelena Žarić Kovačević ocenila je da je predlog zakona u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije naglašavajući da su ove izmene i dopune dobre i da će moći da se govori o većim rezultatima ovog zakona kada on bude usvojen pozivajući poslanike da podrže zakon.

Poslanik SNS i predsednik Odbora za parvosuđe Vladimir Ðukanović ocenio je da

ima smislenih primedbi koje dolaze od opozicije i da bi ih valjalo razmotriti i podsetio da je u nekoliko navrata sam govorio da se bira “ratna vlada”, jer je u svetu rat i moge države su prinuđene da donose ratne mere.

On je podsetio da je Srbija imala i glomaznije vlade i istakao da je dobro što će neka ministarstva biti podeljena.

Poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač kazala je da će ta poslanička grupa podržati Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima.

Tanjug